Szerző Téma: Az SZVMSZK új elnöke visszaállíthatja a kötelező kamarai tagságot?  (Megtekintve 5035 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Ezt gondolom nekem szántad  :D
Egyébként a legtöbb helyre igaz, amit írtál, És szabályos, ha kötődobozból adsz energiát a rendszernek. Természetesen megfelelő kötések kialakításával. Beköthetsz már meglévő kismegszakítóra is riasztót, mi csak azért szoktunk feltenni (ha van hely hozzá) újat, hogy könnyebb legyen a későbbiekben hozzányúlni, és ne a fél lakás legyen sötétben, ha pl. trafót kell cserélni. Persze, hogy Mari néni nem hív villanyszerelőt ki, mert optimális esetben  a riasztószerelő egyben villanyszerelő is. Csak a lentebbi példák mutatják, hogy sokaknak elég, ha ellesik a szakmát másoktól. Ami a logika szerint működik, de az általános előírásokat nem szájhagyomány útján kellene betartani.
előzmény: czegany #35

Nem elérhető czegany

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 311
Szia![/size]
Félreértettél, azt írtam: [/size]

[/size]
"nem magánszemélynél mi nem nyúlunk az erősáramhoz"[/size]
Tehát céges munkáknál nem kezdünk erősáramú kábelezni, kismegszakítót beépíteni, stb. Ha van kiépített erősáramú végpontja pl.: konnektor, oda bedugjuk a rack szekrényt, POE switchet. Riasztót nem írtam, azt életemben nem kötöttem be oldható kötéssel.[/size]
Magánszemélynél természetesen kicsit lazábbak vagyunk, bekötjük egy kismegszakítóra, vagy egy kötődoba a riasztót. Ha kell, húzunk is neki pár méter kábelt. Lehet ez nem túl szabályos, de őszintén, van olyan telepítő, aki kihívatja Marika nénivel a villanyszerelőt, hogy ide kér egy 230V-os kiállást? Szerintem ezt mindenki megoldja.
Ipari környezet az más. Ott nem tudom hol milyen fogyasztás van, melyik az éjszakai áram, van-e áramtalanítás, szünetmentes hálózat stb., lehet kell dokumentált érintésvédelem miegymás...
előzmény: Vaspók #34

Nem elérhető Vaspók

 • Kezdő tag
 • **
 • Hozzászólások: 21
Wáóó

Felpörgött ám a topic.

Stílusért jár a keksz, de túllendülök rajta. ;)

A villany nem játék? Egy dolgot mondj ami játék a szakmában. :D

Hol tanuljam meg? Főiskolát kilőtted, mondván hülyék -mint én- is bekerülnek, a szakképzést is kilőtted, mondván nincs gyakorlat és szart sem ér. Iratkozzak be? Minek? Legálisan haljak meg? Vagy akkor már nem ráz annyira?

Elmondom hol tanuljuk meg. Meló közben. Ahol ti is, pedig annak idején még jó volt az oktatás. Mert nem vagyunk agyalágyultak. Elolvassuk otthon a szabványt, szakirodalmat utána a szaki (olyan mint TE) megmutatja, és mivel nem vagyok agyalágyult, meg az életem (és az övé) múlik rajta figyelek. Ide nem szabvány kell. Hanem józan ész. Feszültség alatti munkánál semmire sem mész a szabványokkal, ha balfaszul fogod az amúgy szigetelt csipőfogódat. De tudod ezt te is nagyon jól.

Te is voltál kezdő. Iskolapadból kikerülve. Csak erről hajlamos az ember megfeledkezni. ;)

Záróakkordként:

-Nem vagyok hülye, -ahogy te sem- és pontosan tudom, hogy szakiskolából a főiskolára jutni majd sikerrel elvégezni nem realitás. Régen sem volt az. Most sem az.

-Időmilliomos sem vagyok, de árulkodik rólam, hogy itt vagyok és olvasok itt is. Tanulok, figyelek. Seggfej szoktam lenni. De nem nagyzolok.

-Ha több az elvándorló, mint a frissen belépő akkor a szakma halálra van ítélve. Ehhez nem kell Okj.(diploma sem) A keletkezett űrt, pedig be fogják tölteni. Kérdés, hogy ami betölti minőségi előrelépést hoz-e. Ez az Apáról fiúra buli pedig szép-szép, de édeskevés.



előzmény: syn7h37ic #27

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Ezzel nincs is baj, ha megtanulta az ide vonatkozó szabvány előírásokat. De hol tanulja meg? Élesben, az első munkáján? Ezt azért ne várjuk el, nem hülyeség az OKJ-s képzés, az a minimális tudás, ami kell azt ott pont megkaphatja az, aki alapszinten bele kell, hogy nyúljon az erősáramba. Vagy minimum be kéne építeni az elektronikus vagyonvédelmi eszközök tananyagába. De nem én írom a szakkönyveket, és akárhány könyv fordult meg eddig a kezemben, azok mind feltételezték, hogy van már erősáramú képesítése a tanulónak.
Persze meg lehet nagyon gyorsan tanulni az alapokat egy tapasztalt szakember mellett is.
Elég sok helyen voltunk kénytelenek például feszültség alatt dolgozni. Ezt mi külön tanultuk, hogyan is kell, de az biztos, hogy ilyent semmiképp sem bíznék olyanra, aki nincs tisztában, hogyan is kell biztonságosan fesz. alatt dolgozni. Jó, OKJ-s tanfolyamon sem lesz erről szó...
A mérési jegyzőkönyv egyre gyakrabban kell. Ott, ahol külön csapat végzi az erősáram kiépítését, ott az a csapat általában el is végzi a végén a méréseket. De volt rá példa, hogy nekünk kellett ezt biztosítani a vagyonvédelemre. Ezt mi szerencsére meg tudjuk házon belül oldani, de akik nem, azok is tudnak ( ahogy írtad) erre egy szakit felkérni. De ezzel visszakanyarodunk megint oda, hogy ahhoz, hogy a jegyzőkönyv hibátlan legyen,  az érintésvédelmet is megfelelően ki kell építeni. Ezt is meg kell tanulnia annak, aki riasztókat és egyéb vagyonvédelmi berendezéseket telepít.
Magánszemélyeknél mi pont mellőzzük a konnektoros megoldásokat, nem egyszer ezért hívtak hibára, mert a tulaj véletlen kihúzta a riasztóját a konnektorból. Ahol ez lehetséges, ott mindig olyan helyet kerestünk, ahol könnyen ki tudtuk építeni az erősáramot a riasztónak. Ez jellemzően egy dobozból történt, de sok esetben meg tudtuk oldani a lakáselosztótól is ilyenkor mindig külön kismegszakítót is kapott. Nagyobb volumennél pedig kizárólag külön biztosíték, mindennek, és külön erősáramú áramkör. Ezeket jellemzően a villanyszereléssel megbízott cégek végzik, de jó néhány esetben a teljes erősáramú hálózatot is nekünk kellett kiépíteni a rendszerekhez. Ilyenkor óriási előny, hogy mindkét szakma jelen van egy cégen belül.
Manapság pedig már nem csinálunk magánszemélynek riasztót, mert egyszerűen nem éri meg. Meg nem is hiányzik  ;D Ez megint egy nagggyon hosszú sztori volna  ;D
Ismét oda lyukadunk ki, hogy baj van az oktatással... :D
előzmény: czegany #31
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 17. - 22:23:35 írta syn7h37ic »

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Mindenki küzd a munkaerő hiánnyal. Főleg az építőipar. Rengeteg a papír alapján képzett ember, de a papír nem fog dolgozni, és nem ad tapasztalatot. De hol szerezzen az ifjú titán gyakorlatot, ha nem hajlandó a legtöbb végigjárni a jól megszokott ranglétrát? És sajnos sokan a régiek közül úgy féltik a pozíciójukat, mint Gollam a gyűrűjét.  Pedig ha egy tehetséges ifjúval tud egy cég bővülni, az mindenkinek előnyére válik. Egyébként a cégen is sok múlik, hogy mennyire hajlandó megtartani az embereit. Az órabérek pedig mindenhol emelkednek. főleg a segédmunka órabér.
előzmény: szaki #29

Nem elérhető czegany

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 311
Oké, oké.
Én viszont azt mondom, inkább kösse be a fém kötődoboz földelését a vonatkozó szabványoknak megfelelően egy riasztószerelő, mint a szabványokat nem ismerő, gyorstalpalós OKJ-s hirtelvillanyász.
Az érintésvédelmi jegyzőkönyvhöz (ha kérik) hívunk egy szakit, és ennek költségével megterheljük a megrendelőt. A jegyzőkönyvkészítés már az ajánlatban is külön tételt képez, jóérzésű megrendelő ezt nem akarja stornózni. A jegyzőkönyv készítés "minősége" rá van bízva a szakember lelkiismeretére sajnos. Volt olyan eset, ahol a szaki annyira rugalmas akart lenni, hogy kiszállás nélkül kiállította a mérési jegyzőkönyvet, amit a számlával együtt másnap megküldött. Az első és egyben utollsó munkája volt nállunk.
Hozzáteszem nem magánszemélynél mi nem nyúlunk az erősáramhoz, azt építse ki a megbízó villanyszerelője, ez sok késöbbi problémától megszabadít mindenkit. Ha van kiépített konnektor, azt használjuk, pl. rack szekrényhez vagy POE switchez.
előzmény: syn7h37ic #27

Nem elérhető szaki

 • Kezdő tag
 • **
 • Hozzászólások: 41
Még alkalmazottként rendszerint kellett olyan rendszereket beüzemelni,hogy:
-standard pir-ek 3,5-4m magasan
-Dsc pc1632 3dbLCD.kezelő és 3db zónabővítő 20-30db mozgásérzékelővel Alu Utp-n a Bus
Se segédtáp,se bus táp
És mért nem működik?Kérdi a zseniális projektmanagger.
- a kp.dobozokon nincs szabotázs se védett térben elhelyezve ,még a kezelő sem
-SOLO szirénában 1,2Ah akksi

-5db ir.kamerának 1db 1A-es táp
De sorolhatnám

A végén belefáradtam a veszekedésbe és úgy csináltam ahogy mondták,és amit kaptam
Majd menni kellett vagy 10-szer mire működött
előzmény: RLB #28

Nem elérhető szaki

 • Kezdő tag
 • **
 • Hozzászólások: 41
Manapság mindenki projektmanaggernek meg kisfőnöknek akar menni.
Nem kell dolgozni,CSAK oldjátok meg valahogy én elmentem csáá!Holnapra működjön!

Az elmúlt 8 év alatt legalább 50 új kollégám volt.
Ezekből "2"-nek volt hozzá ambíciója és fantáziája.Ki is húztak az országból.
A 30-45 éves korosztály az aki még tud és akar is dolgozni(már aki).
Tisztelet a kivételnek.
De ez sajna minden szakmára igaz.
Saját építkezésemhez 2-3 hétig kerestem megbízható segédmunkást.
Sír mindenki,hogy nincs munka,de dolgozni meg senki sem akar.Az építőipari segédmunkások már 800-1000ft-os órabéreket követelnek,különben inkább otthon marad.
Most akkor kell a munka vagy sem?




előzmény: syn7h37ic #21

Nem elérhető RLB

 • Törzstag
 • ****
 • Hozzászólások: 107
Sok mindennel egyetértek, de ...Mit ér az OKJ-s alap ? Pedig a barátom végezte el,de elismeri hogy csak papír ! Azt se tudja mi a különbség az áram és a feszültség között. 😠
előzmény: syn7h37ic #27

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Igazam van. És megint csak igazam van ;D
És be is ismeritek, hogy nulla elektromos végzettséggel kaphat akárki egy olyan szakmáról papírt, ahol keveredik az erősáram a gyengeárammal. Hogy is van ez? Hogyan lehet egyáltalán olyant megengedni, hogy egy erősáramú berendezést nulla ismerettel szerelhet egy olyan ember, aki elvégzett egy iskolát? :o A villany nem játék! Külön szakma, rendkívül szigorú szerelési előírásokkal. Ezt rúgta a porba az az iskola, aki megengedi, hogy szakirányú végzettség nélkül elvégezhet bárki egy olyan iskolát, ahol nem lehet az erősáramot különválasztani a gyengeáramtól! Ezek szerint halovány fogalmatok sincs, hogyan kell szabvány szerint szerelni, az erősáramú részegységeit egy riasztónak, hogyan kell bekötni a hálózatra, milyen érintésvédelmi előírásoknak kell megfelelnie. És hogyan adtok ki erről később érintésvédelmi jegyzőkönyvet, mikor  ahhoz is külön vizsga kell? Az egyik legszigorúbban szabályzott szakmát kerülték meg ezzel a huszárvágással. Ki a pancser? Az, aki ezt az egészet megengedte. Karöltve a kamarával és az oktatás impotenciájával.
Ezek után nagyon megfontolandó tanácsként, a  ti érdekeitek miatt, végezzetek el minimum egy alap erősáramú szerelői tanfolyamot, legyen egy papír róla, hogy belenyúlhattok a villanyba.

előzmény: Vaspók #24

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!