Szerző Téma: Az SZVMSZK új elnöke visszaállíthatja a kötelező kamarai tagságot?  (Megtekintve 5036 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető handras

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 150

Egy építkezésen az egyik fiatal munkás mindenki előtt állandóan fitogtatta az erejét. Az egyik öreg szakinak elege lett.
- Fogadjunk, hogy eltolok valamit ezen a talicskán a kerítésig, amit te nem tudsz visszatolni.
- Oké, fogadok egy havi fizetésemben.
- Rendben - mondta az öreg, és fogta a talicskát. - Ülj bele!


Nem elérhető Lacy

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 510
Mért maradna minőségi utánpótlás nélkül a szakma?
Van sok olyan telepítő aki a saját gyerekével dolgozik, van már igen sok akik meg is örökölték a szakmát, ügyfélkört, céget az apától, és gondolom ez így biztos fog folytatódni, belépnek lassan az unokák is :)
Ők tuti nem a szakmaiatlanság lesz a mérvadó, akik így öröklik el a tudást  mentalitást is öröklik a "nagy öregek"-től :)

Dolgoznék-e önmagammal?
Jó kérdés, 27 éve mikor egy mondhatni véletlen elindított erre felé mint riasztó, az első munka egy családi ház rendszere volt, amit egy autóriasztó elektronikából alakítottam ház kompatibilissé.
Egy ugyanolyan általam gyártott elektronika az autóban remekül teljesített már jó ideje, így aztán..
Na kb este 11 fél 12 körül jött az asztalon próba közben a felismerés, hogy bizony ami az autóban működik az a nagy házban hosszú drótokkal nemigen fog, a cseheszlovák pillanatpáka ravaszának meghúzásával simán sikerült a cuccot riasztásba tenni, mi lehetne akkor egy hűtő vagy egyéb elindulásakor?
Na kb éjjel fél 2-2 -ig sikerült megoldani a zavarszűrést, másna.. mondani akarom reggel 6-kor meg kelés és indulás 8-ra az ügyfélhez szerelni.
A reed reléket egy kiszuperált számológépből szedegettem ki, és magam farigcsáltam hozzá fémből lemezkéket, amikkel süllyesztve lehetett beépíteni az ablak keretekbe.
Na ahhoz meg aztán milliméterre pontosan kellett dolgozni, mert az a pici 6x6 mm mágnes nemigen működött már messzebbről 2-3 mm távolság után
És akkor a végén, mikor kész lettünk (sziréna a kéményen a megrendelő óhaja szerint tudjátok már aki tudja olyan kis- na jó nagyobb tölcsér 130 dB ) azt mondja az ügyfél, hogy HALK !!!szóval a hőskor mikor munka mellett hétvégenként dolgoztunk, de tök jó volt, mert többet lehetett keresni vele mint egy egéz havi főállással...

Mi akik huszon-harminc éve nyúzzuk a szakmát, mindent a saját kárunkon-bőrünkön kellett megtanuljunk, nem volt még magyar nyelvű leírás, még talán kötelező sem volt (bár ma is minek? :) ) olasz szirénák központok rettenetes hablatyából kellett félig gyakorlatban kihámozni, hogy mi mire való, szinte minden eszközt előre be kellett üzemelni, hogy mire az ügyfélhez megyünk ne legyünk már bamba hozzánemértők, egy komplett rendszerhez 3-4 helyre is el kellett menni bevásárolni, mert az egyik boltban nem volt ami épp kellett de a másikben meg az nem volt ami az egyikben...
Jó öreg Rávisz boltos bácsika mikor savas motorakkut akart eladni nekem a riasztóközponthoz (juj anyám Erik 2 központ ha még mond ez valakinek bármit is? :) :) ) mondom neki ez nem pálya most már a zselés akku a módi.
Két hét múlva olyan vehemenciával ajánlgatta a zselés akkut nekem, tuti nem emlékezett rá, hogy tőlem hallotta először, de becsületére legyen mondva beszereztette :)
had ne folytassam
Az én gyerekem ellenben nem örökölte a műszaki érzéket, így nekem ő nem fogja továbbvinni a dolgokat... majd valamelyik unokám, de egyelőre az eddigiek mind lányok :)
előzmény: Vaspók #24

Nem elérhető Vaspók

 • Kezdő tag
 • **
 • Hozzászólások: 21
Hátradőlök és elmosolyodok.

Gimnáziumból kerültem a főiskolára. Nulla elektronikai végzettséggel, szakmát hírből sem ismerve. Rá se ránts, lendülj túl rajta. ;)

Reátolni az egészet az oktatásra, szerintem körülbelül akkora hiba mint a sorkatonai kötelezettség hiányával indokolni a fiatalok neveletlenségét.

A szakma jelen állapot szerint minőségi utánpótlás nélkül fog maradni. Ebben mi, (te és én) épp ugyanolyan sárosak vagyunk mint a kamara, az oktatás jelenlegi állapota, valamint a diákság. Az arányokon kár vitatkozni, hogy ki mennyire szarik az egészre.
[/size]

A pár évtized alatt nektek, úttörőknek megszépülhetett az indulás emléke. Ki mennyire volt pancser? Mit szólna a tanárotok, a mentorotok ha ezeket a sorokat olvasná tőletek? Az apátia ami árad elkeserítő. Nekem nem volt olyan rég, én emlékszem még az első munkanapomra. Tudnál együtt dolgozni a kezdő önmagaddal? :)

[/size]

Nem elérhető eXtra

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 396
Azért annyi bibi esett hogy a vizsgadíját meg a jegyzeteket ki kellett fizetni, tehát ez a móka így is 40-45 ezerbe fájt a végére.
Igen, azon az "ingyenes" gyorstalpaló tanfolyamon vizsgadíj és jegyzetek jogcímén egy-egy csapattól beszedtek min. félmillát, mi meg örültünk, mint majom a farkának, hogy milyen jól jártunk (amúgy a lehetőségekhez képest tényleg), mert nagyon kedvező áron kaptunk egy újabb bizonyhitványt (ami egyébként semmire sem jó)... 8)
előzmény: Lacy #22

Nem elérhető Lacy

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 510
Több  előttem szólókhoz- tól -  nak  ... :)

Először is nem véletlen, ha mi elmegyünk kollégák dolgozni, ha 4-en vagyunk akkor az összéletkor bizony 200 felett van .. Ellenben semmivel sem készül lassabban el egy rendszer mint ha ..

A kamaráról.
Nekem és még kb 40-50 régé régi kollégának egyszer !! az életben hozott valamicskét a konyhára az akkor még kötelező kamara(i tagság)
Mivel mi a nagyon régiek (nem sértenék meg senkit az öreg jelzővel :D ) a régi rend szerint vagyonőri igazolványt kaptunk és a vizyga is ehhez volt anno 94-ben kidolgozva.
Mikor behozták a 3 féle igazolványt, egy darabig arról volt szó, hogy nem kell külön vizsgázni (jellemzően akkor már 10-15 sőt volt aki még több - évet már lehúzott ebben a szakmában mint elektronikai vagyonvédelem, de aztán mégis csak úgy lett, hogy kell.
És mivel mi mind már kifizettünk 100 egynéhány ezer !! ft-ot akkor az akkori feltételeknek megfelelő tanfolyam + vizsgára, így eléggé ellenállónak mutatokozz mindenki hogy újra nem fogunk fizetni csak mert közben teljesen átalakították a dolgokat.
ÉÉéééés akkor a kamara felajánlotta, hogy megszervezi a tanfolyamot INGYEN ! gyorsított talpaló módban, 4x10 órában + vizsga (mondjuk nem kezdőkkel volt tele a terem, minden előadó úgy kezdte szinte, hogy kollégák a rosszul mondok valamit nyugodtan javítsanak ki  :) )
Azért annyi bibi esett hogy a vizsgadíját meg a jegyzeteket ki kellett fizetni, tehát ez a móka így is 40-45 ezerbe fájt a végére.
Na ennyit sikerült nekem a kamarai tagságból kamatoztatni.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 17. - 12:18:34 írta Lacy »

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Még néhány gondolat.
A dolog ott lett alapjaiban elrontva, hogy olyan szinten tették tönkre a szakképzéseket az országban, hogy jelenleg úgy áll a helyzet, hogy több a diplomás, mint a képzett szakmunkás. Mert azt sulykolták úton-útfélen, hogy menj, tanulj, a diplomáddal majd el tudsz helyezkedni, és jó életed lesz. Hát ez nem így lett. Sajnos oly módon lecsúszott a szakmunkás oktatás, hogy azt leírni sem lehet, anélkül, hogy ne káromkodnék. A saját bőrünkön látjuk, mivel mi az  erősáramú oldalon végzünk tanulói szakoktatást is. Egyszerűen nincs megfelelő tudás az iskolai oktatás mögött. A technikusi oktatás kimerül a gimnáziumi tananyag+néhány odavetett elavult elméleti szakanyagban. Iskolai gyakorlat nincs, a gyereket vagy sikerül  villamosipari cég keretein belül gyakorlatra járatni, vagy nem. Amit látunk, az elkeserítő. Óriási bukási arányok, érdektelenség a szakma felé, elégtelen szakmai szint, még a legalapabb villanyszerelői tudás sincs, mert nem tanítják meg a diákot. Azok a tanulók, akik érdeklődnek is és tehetséget mutatnak a szakma iránt, azokat szoktuk megtartani, és a legkiválóbbnak felajánlani, hogy maradhat a cégnél. Nagyon kevés van, kétévente egy. Ez a szomorú... Azokból van hiány, akikre építik az egészet. A korábbi szakember, mérnök egyensúly nagyon felborult, most ott a tartunk, hogy a diploma lett a korábbi érettséginek, arányaiban. Ezért van annyi állástalan diplomás, és ezért van mégis szakemberhiány. Ezek azok az okok, hogy a diplomások kénytelenek dolgozni azokon a területeken, ahol elég lenne a sima szakmunkás képzés, azok a területek is eltűntek, ahol a technikusok voltak, a keletkezett űrt töltik ki a diplomások, akik jó esetben megkapják a kezdő szakmunkás bért, de általánosságban az a helyzet, hogy annyit sem, mert a tényleges gyakorlat sajnos hiányzik. Azok vannak előnyös helyzetben, akik már korábban is a szakmában dolgoztak, és munka mellett diplomáztak le. Ugyanis nekik van egy gyakorlatuk, amit azonnal tudnak hasznosítani.
Ez mind a megreformált és teljesen kiforgatott oktatás miatt következett be. Várható volt már akkor, mára kiteljesedett, és érezhető a szakember hiány mindenhol. Ráadásul, hiába ígérnek látszólag magas bért, akik tehetik eltűnnek az országból, és külföldön próbálják meg érvényesíteni a megszerzett tudásukat, mert ott szintén hiány van. Pl. Angliában a volt kolléga úgy hajtotta el a fejvadászokat, miután feltöltötte az életrajzát az erre megfelelő helyre, mert szinte óránként kapta az ajánlatokat. Ő válogatott a cégek között, érte küzdöttek, és nem neki kellett könyörögnie az állásért.  És ott a tudásához méltó fizetést kap, nem úgy mint itthon. Nem is véletlen az a hatalmas elvándorlási hullám a fiatalok körében. Főleg a felsőfokú végzettségi körökből, mert ott eleve alap az idegen nyelv, ami hozzá is segíti a külföldön való megélhetéshez. És sajnos még megoldás sem létezik, a probléma kezelésére.
előzmény: Vaspók #19

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Üdv a való világban  ;D
 Ezt rég tudjuk, hogy közös a mumus. De már abban az időben sem volt rózsaszín az élet. Ez mára még jobban elqrvult. Ne hidd azt, hogy mi tanfolyamok hosszú során tanultuk meg a rendszer telepítés minden fortélyát. Mert olyan nem is létezett. Ugyanaz volt, mint manapság, el lehetett menni promóciós előadásokra, ahol egy-egy típust fényeztek az egekig. De nem volt olyan, hogy programozás oktatás. Egy-két nagyon ritka és fizetős kivétellel. Vagy vettél egy központot, és  autodidakta módon tanultad meg a szakmát, a papír mellett,  vagy nem jutottál előre.
És ez a legnagyobb baj, hogy hiányzik a gyakorlati oktatás. Az már külön csemege, hogy kismillió különféle rendszer található, amit egytől egyik teljesen más módszer szerint kell programozni. Ezeket meg kellett tanulni, be kellett hozzá szerezni a dokumentumokat, amik nem minden esetben voltak egyszerűek. És elég sok pénzbe is kerültek.  Manapság a net egyik előnye pont ez, akkoriban ilyenről álmodni sem nagyon lehetett, hogy leülsz a gép elé és hiphop ott a dokumentáció, maximum egy regisztrációhoz van kötve.
  Szarrá fénymásolt, agyon javítgatott félig hiányos papír volt a doksi, amit alig lehetett kihámozni, mert aki nem ismert egy nyelvet sem, az csak a rettenetesen hülyén fordíttatott papírra alapozhatott, ami sokszor egész máshogy volt fordítva, mint az eredeti szöveg.
 
Hogyan várjon el egy sima szaki egy olyant  tervet, ahol nincs tudatában a tervezőnek, az, hogy a tervezett központ hogyan is működik? Az alapokkal minimális szinten tisztában kellene lennie, legalább azzal, hogy az adott eszköz képes-e ellátni a kitűzött feladatot maradéktalanul, és ne csak kompromisszumokkal. Ezt nem tanítják sehol, ezt mindenkinek magától kell megtanulni. Vagy keresni az adott rendszerről egy olyan forgalmazót, aki foglalkozik az oktatásával is. Létezik, de a fehér holló gyakoriságával vetekszik. És drága lesz.
A tűzvédelmet ne keverjük a vagyonvédelembe bele, egész mások a követelmények, és aki benne volt az megtapasztalta, hogy húsz év alatt sikerült úgy-ahogy rendet tenni benne. Ugyanez kellene pepitában a vagyonvédelem részén is, de ez soha sem fog megtörténni...
 Annak idején egy bizonyos réteg csinálhatott csak riasztókat, az ügyvédek, bírók és a vagyonőrök. Olyan céget kellett létrehozni, aki akart riasztókkal is foglalkozni, aminek a működési körében volt jog is. Ez volt a kezdet. És az őskáosz kezdete. Vagyonvédelmi igazolványt is először csak ők kaphattak, és ezzel szerelhettek. Olyan, hogy biztonságtechnikai mérnök nem is létezett!

  Riasztót szeretnétek tervezni, és telepíteni úgy, hogy még a villamos alapokat sem tanították meg nektek az iskolában? Hogy a bánatba engednek egyáltalán meg ilyent? Az lenne a minimum követelmény egy ilyen tervezői szaknál, hogy csak villamos középfokú végzettségűek jelenezhetnének erre a szakra, és nem holmi (már megbocsáss de van ilyen) sima gimnáziumban érettségizett, szakmát hírből sem ismerő egyének. Anno ez alapkövetelmény volt, mostanában a pék is elmehet egy vagyonvédelmi és tűzvédelmi szerelői tanfolyamra.... Ez a nonszensz, nem az amit itt elpanaszkodsz.
Szerinted mi nem tanultunk? Máig tanulok, és képzem magam. Mert ha nem akkor lemaradok, és elmegy mellettem az egész. Nem oktatjuk az új kollégákat? Szerinted erre van külön idő egy munkán belül, főleg ha még határidős is? És a soros kapcsolástól kezdve, mert az sem megy? (tapasztalat szintén) Felteszem a kérdést itt mindenkinek, kinek van ehhez még plusz energiája, hogy nap-mint nap elmagyarázza egy munkatársának, hogyan kell egy infrát deol-ba kötni, és mindezt újra, meg újra, ha másik eszköz kerül a kezébe? Ez a szakma ilyen, vagy képzed magad, akár a szabadidőd terhére, vagy maradsz másodosztályú kábelhuzigáló alacsony fizetéssel. Személy szerint akiben láttam fantáziát, azzal szívesen is dolgozom együtt, és tanítom, de akit nem érdekli a szakma, csak a simán pénzkeresetként csinálja, azzal én sem foglalkozom, mert nincs értelme. Lehet önzés, de nekem nem mindegy, milyen munkát ad ki a kezéből a kolléga, mert az egész céget minősíti, nem pedig magát. Ezt mi mindig elvárjuk.
Nálunk aki tanulni akar, az elvihet egy szabadon választott rendszert haza megtanulni. Megkap hozzá minden doksit, szoftvert, és kap segítséget, ha kérdez. És muszáj tanulnia, mert kevés az ember, és nem mehet minden hibára a tapasztalt szakember. Továbbá az önálló munka adja a legtöbb tapasztalatot. Ennek ellenére az az én tapasztalatom, hogy minimum kell két év ahhoz, hogy valaki biztosan el tudja végezni az épp aktuális munkát, legyen az telepítés, karbantartás, vagy hibaelhárítás.
Egy mérnöki diploma sem jogosít fel, hogy magasabb kezdő fizetéssel induljon a friss diplomás, de zéró szakmai múltú egyén, mint az, aki már x éve csinálja a szakmát. Még, ha csak egy egyszerű szakmunkás, egyszerű szerelői papírral is.  Természetesen lehetséges, sok munkával, és persze kell hozzá egy olyan cég is, aki látja benne a fantáziát.
Ha pedig x év után sem akarnak többet adni, annak ellenére, hogy értesz hozzá, és jól csinálod akkor el kell gondolkodni, hogy másik céghez menj, mert az nem fog a jövődre építeni. Az a dolog, hogy az öreg munkatársak lenéznek, egy ősrégi beidegződés mindegyik építőiparral foglalkozó cég esetében. Vagy elengeded, vagy beleőrülsz. Ez ellen nem tehetsz semmit.
Végül, a tervezés sosem hiányzott, mert sosem volt kedvem görcsölni napokon át egy tervkészítéssel, főleg, ha a végén kiderül, hogy a projekt nem is lesz a miénk. Bőven elég az is, ha kikérik véleményünk, hogy miként legyen a projekt megvalósítva szerintünk. A rajzokat és egyéb dolgokat ráhagyjuk arra, aki szereti csinálni ezeket. Optimális esetben mindig a tervezővel együtt járjuk be a helyszínt, és beszéljük meg a rendszer részleteit.
előzmény: Vaspók #19

Nem elérhető Vaspók

 • Kezdő tag
 • **
 • Hozzászólások: 21
No Offense

Hiányoltok egy olyan jogosultságot, ami valójában sosem lehetett volna a tiétek. 20 év szakma ide vagy oda.
[/font]
Egy olyan jogosultságot ami ma kishazánkban NEM létezik.

- Nincs jogszabályi megfogalmazás, hogy vagyonvédelmi rendszert terveztetni kéne
[/font]
- Nincs végrehajtási oldal, azon rész aki engedélyeztetné ezt az egészet.
Ez nem spórolásról szól a kivitelezők részéről srácok. A kivitelező azt csináltatja meg, amit a jogszabályok előírnak. Nézd meg, a tűzjelző rendszert mindenki kiköhögi. Mert különben nincs pecsétes papír a tűzoltóbácsitól a használatbavételi engedélyen.

Ti, akik 20 éve nyomjátok az ipart érzitek magatokat átkurva?

Mit szóljon a sokatok által szidott fiatal mérnök gárda, akik szó szerint lógnak a levegőben. Biztonságtechnikai mérnökök, akiknek azt mondták, hogy tervezői jogosultsággal lehet majd vagyonvédelmi rendszereket létesíteni. Formálisan rákerült az igazolványunkra a tervező szó, de annyit érünk vele mint ha ti ráírnátok a sajátotokra alkoholos filccel. És még kis alakos is így kitörölni sem tudom vele. Tervezni nem tervezhetek, mert nincs mit. Az öregek meg úgy néznek rám mint aki maláriás. 5 év alatt 1 kezemen meg tudom számolni azokat a kollégákat, akik valóban hajlandóak voltak tenni azért, hogy fejlődjek. Akik nem csak lerángattak mint a szart, és köpködték utána a munkámat. 5 év alatt végig, szisztematikusan kevesebb lóvét kaptam mint azok a srácok akik szakiskolából, vagy az utcáról jöttek ugyan azt csináltuk, túrtuk/túrjuk a szart. Isten hozott a szomorú valóságban. Ennek ellenére a tőlem telhető legkedvesebben leírom nektek. 20 éve a szakmában sínylődőknek, hogy itt bizony nem csak veletek basztak ki.

Abból a rengeteg lóvéból, amit az ilyen kedves mentalitásúak kifizettek, kipengethettem még egy sulit. Mert igen, 3.5 évig tanulsz, munkavédelmet, tűzvédelmet, biztonságtechnikát. Záróvizsgázok belőle. De egy nyomorult munkavédelmi vagy tűzvédelmi végzettséget nem kapok. De az igen, aki betéved egy OKJ-s képzésre és elolvassa az OTSZ-t. Jó dolog ám egyedül lenni. Mikor beiratkoztam a tűzvédelmi szakmérnökire, kellett volna segítség. Archicad alapok. Hirtelen senki sem tudott. Senki sem ért rá. Megtanulhattam egyedül. Mikor végeztem, közölték, hogy Autocad-be kéne rajzolni. Hirtelen ugyancsak senki sem ért rá. Azt is megtanulhattam egyedül.

Zrínyin végeztem. Zrínyisként kezdtem tanulni, Közszolgálati Egyetemi Papírt kaptam a kezembe. Tudtad-e hogy minket, 2 év után ki akartak rúgni a Közszolgálati Egyetemről? Hogy kezdjük ÚJRA a Bánkiban. Mert fent kitalálták, hogy NEM JÁRHAT CIVIL a közszolgálat egyetemre?
Mindent megtettek, hogy NE kapjuk Zrínyis diplomát a kezünkbe. Ha nem sikerült a szigorlatod, abban a félévben akkor szevasz. Így hullott el a társaság zöme. Köztük nagyon jó barátaim is. Két és fél év ment a levesbe. Mi Zrínyisek nem tologattuk a tanulmányokat, nem volt keresztfélév. 1 dobásod volt.
Ezeket a Zrínyiseket szidod? Nulla szakmai tapasztalat? Menj be úgy szigorlatra, hogy tudod, összesen 3 dobásod van, és tudod hogy arra megy ki a játék, hogy téged kigolyózzanak. Mert voltál olyan tökös, és közölted, hogy NEM mész át a Bánkira elöről kezdeni az egészet.
És ezek után mit kaptunk mi, NULLA SZAKMAI TAPASZTALATÚ Zrínyisek? Egy NEM LÉTEZŐ SZAKÁG Tervezői papírját. Slussz passz. Meg 4-6 hónap álláskeresést. Jófejségből.

És akkor elolvasom ezt a mocskot, ahol elmondjátok hogy azok a srácok és lányok akik nem mentek el a picsába külföldre, mekkora gecik vagyunk mert megkaptunk egy NEM LÉTEZŐ SZAKÁG tervezői jogosultságát, nulla tapasztalattal.

Sokkal több mindent vettek el tőlünk mint tőletek. Az időt. Azt az időt ami alatt megtanultuk volna a szakmát.

Záróakkorként: Akinek nem inge, ne vegye magára. De akinek az, akkor nagyon öltözködjön fel vele. Remélem sikerült rávilágítanom, hogy közös a Mumus. És nagyon rossz oldalon kapirgáltok, ha azt hiszitek hogy a tervezők ellenetek vannak.

előzmény: syn7h37ic #17

Nem elérhető Lacy

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 510
Tudnék, de már nincs kedvem sem hozzá
előzmény: syn7h37ic #17

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 408
Egy példa. Ha mindenki betartaná a hivatalos előírásokat, akkor nem lehetne vagyonvédelmet építtetni egy újonnan épülő objektumba, mert nincs róla akkreditált tervező által  készült terv. Egy sima szerelő meg nem csinálhat ilyen dokumentumot. Az már más kérdés, hogy nem is lesz terv, mert nagy ívben sz@rik rá az építtető, és hozzácsapja a villamos tervekhez, vagy a gyengeáramú tervek közé. Jobb esetben készül róla valami. Mert egy tervdokumentáció ára nem olcsó, így ott spórolnak, ahol csak tudnak. Nagyon kevés a kivétel. Azok is kiemelten veszélyeztetett objektumok, pl. pénzintézetek, és nagy értékű árukészlettel rendelkező raktárbázisok. De ezeknél komplex védelmet adnak el az erre szakosodott cégek, nem csak riasztót, és kamerát, egyéb biztonságtechnikai eszközöket, hanem őrzést és pénzszállítást is. Itt mindig készül  is teljesen megfelelő tervdokumentáció mindenről.
Azért van annyi kontár, és ezért nincs becsülete a szakmának, mert boldog-boldogtalan csinálja mindenféle szabályozás és szankciók nélkül. A kamara pedig csak a pénzt szedi be, és semmilyen pluszt nem ad, hogy a szakma érdekei szerint fellépjen, akár törvényi szabályozás címén. Sőt, aki tag, azt vegzálják, mindenféle hülyeséggel, aki nem tag, azt soha az életben nem fogják semmiért sem kérdőre vonni.
Közel húsz év alatt láttam cifrábbnál cifrább dolgokat, olyan ordenáré kontárkodásokat, amitől a bicska nyílt a zsebemben, és utólag semmiféle felelősséget nem lehetett a gányoló felé érvényesíteni. És, ha nem vállaltad el, akkor te voltál  szakmailag hülye, mert egy "professzionális" rendszerhez nem tudsz hozzászólni.
Csak a nyomorult átvágott megrendelőnek az jön le, hogy ha mocskosul drága a rendszer, az akkor biztos tuti. Később pedig aki csinálta, már elérhetetlen, mert csődöt jelentett, számot váltott, stb... Egy tényleg hozzáértő nem vállalja el a hibajavításokat, mert gyk. új rendszert kéne kiépíteni, és a hulladékot leszórni, Ebbe nem megy bele a tulaj, mert azt hiszi átvágod,  pedig csak jót akarsz. alapjaiban van az egész elcseszve.
Tudnék sok cifrát is mesélni, hogy is készül egy  vagyonvédelmi terv sok esetben a valóságban... Egy novellánál is hosszabb lehetne az az írás. Szerintem a többi kolléga is tudna rengeteget mesélni erről.


előzmény: Vaspók #15

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!