Szerző Téma: adat busz kontra Ethernet  (Megtekintve 1098 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Janó

 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 360
  • Tecnoalarm Disztributor
Re:adat busz kontra Ethernet
#12 2019. Április 25. - 08:31:41
0
Üdv!
A Tecnoalarmnak van 485 bus/optikai konvertere és van olyan kezelője ami proxy-s.
Nem tudom, hogy ez megfelelő lenne e az adott feladatra?
előzmény: Bluesman #1

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 421
Re:adat busz kontra Ethernet
#11 2019. Április 24. - 22:00:49
0
Dolgozom ATS-el, a régivel, és az Új advanced központtal is. "Pár" központot már építettem velük. Ezek nem otthoni, vagy kisipari létesítményeknek készült rendszerek.
Igen van az ATS-nek, csak erősen kétséges, hogy megér-e pár százezres nagyságrendet az oda-vissza alakítgatás. 50000/db a modul, kizárólag ATS-el működik, és minimum 2 szükséges.
 Nem  mondtad, hogy milyen rendszerhez kell. ::nemtudom::  annyit írtál, hogy a partíciók száma nyolcnál kevesebb. Hogyismondjam.... Ez eléggé tág fogalom....Ebben benne van az SP4000-től egészen a Technoalarm 20-440 ig bezárólag bármi, vagy stílszerűbben, az ATS Advanced 4500-ig....  Mivel az ATS-nek nem kevés kiegészítője van, továbbá igencsak kevesen telepítik itthon, szerintem itt ebben a fórumban senki sem egyből egy rendszer-integrátoros riasztó&proxy rendszerre gondolt első körben. Ha a legelején írtad volna a típust, akkor megkíméltél volna minket pár száz karakter leütésétől :D
Az Aritech már jó rég volt. Azóta a harmadik tulaja van, mert előtte GE vette meg, majd adta tovább a UTC-nek. És mindeközben ketté is szakadt. Továbbá a régi 2, 3 és 4000 széria is leállításra fog kerülni, helyette ott a friss ropogós advanced, sokkal nagyobb tudással és lehetőséggel, integrált usb és ethernet portokkal.
A kis gyártók nem is fogják ezt a rendszert alkalmazni, mert a bekerülési költség magasabb, mint a régi jól bevált rs485. Továbbá, ahogy a példa is mutatja, egy ilyen kommunikációs modul pár nem olcsó, egy modulja is drágább jelen esetben, mint egy kis rendszer kompletten tokkal vonóval.
 Nincs is igény egyszerűen rá, mert egyrészt faék egyszerű, másrészt szeparált, harmadrészt nem igényel speciális kábelezést a kábelek olcsóbbak, az eszköz hozzáférés totálisan lokális, ami egy nyílt ethernet esetén már biztonsági kockázat. Ugyanis ahhoz, hogy megfeleljen egy minimális vagyonvédelmi előírásnak egy adatvonal, ami máshoz is kapcsolódhat, ahhoz kell a titkosítás. Ahol nincs, (van pár ilyen rendszer) ott csak a teljesen szeparált kábelezés jöhet szóba, nem kerülhet közös switch-re semmilyen más rendszerrel, mert csúnya szóval élve meghekkelhető seperc alatt. De elég, ha csak a sokak által imádott Paradox adatkommunikációját nézzük, a TTL soros vonalon. Zéró encryption. Egy mezei hyper-terminállal kigyűjtök mindent belőle (panelról természetesen). DSC dettó. Sőt, rosszabb, mert  ott már van buszra tehető modul, pl. az IT100, ami egy sima 485 rs232 modul, virtuális kezelőnek építve. (zéró encryption)
Az ATS eleve grade3 kategóriában indul, ahol az elvárások messze magasabbak, mint  Piri néni Paradoxánál. Az ATS ráadásul hálózatba is szervezhető, pont az irodaházak, és egyéb ipari létesítmények szülte igény miatt, ahol még  a liftvezérlés, és a kamerák kezelése is kritérium. És épp ezért, mert egész más kategóriába sorolt a rendszer, az árak is sokkal magasabbak. Minden kiegészítőjében jelen van ez. Egy sima 3000-es központ, egy tápos bővítővel, kezelővel 300 körül indul. És ez csak 16 zóna. a belső bővítő használata, bővítőnként egy húszas. kontra paradox SP4000, ahol a központ és a kezelő egy húszas. ;D Egész más kategória, egész más igényekkel.
előzmény: Bluesman #10

Nem elérhető Bluesman

 • Teljes tag
 • ***
 • Hozzászólások: 82
Re:adat busz kontra Ethernet
#10 2019. Április 11. - 19:32:24
0
Igen, tévedtem... A modul betűjeit emlékezetből idéztem a helyes típus ATS1745.  A modell az ATS nagyobb rendszereihez kapcsolódó busz modulok IP kapcsolatát teszi lehetővé. Az ATS rendszerekkel is vannak fenntartásaid? Én korábban dolgoztam velük, akkor még Aritech néven forgalmazták... Szerintem a felső kategóriához tartozik, hasonlóan a Siemens, a Honeywell rendszerekhez. Ha Ők alkalmasnak tartják, akkor nekem nincs okom kételkedni.  Valóban egy egyszerű RS485 / IP átalakító, de mégis, a kisebb gyártók ilyent nem alkalmaznak, pedíg az IP kapcsolatoké a jövő.
előzmény: syn7h37ic #9

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 421
Re:adat busz kontra Ethernet
#9 2019. Április 06. - 18:54:30
0
Ha jól sejtem, amit találtál az egy hótegyszerű soros-ethernet átalakító. Ilyennel tele van a zinternet. Csakhogy ezt riasztóhoz nem tudod felhasználni.

Az ASM-ről meg megvan a külön véleményem...

Olyan viszont régóta létezik beléptetőkhöz, hogy ethernet kapcsolat, PC szoftver és a terminál között, riasztókhoz nincs, és tudtommal nem is lesz.
előzmény: Bluesman #8

Nem elérhető Bluesman

 • Teljes tag
 • ***
 • Hozzászólások: 82
Re:adat busz kontra Ethernet
#8 2019. Április 05. - 14:05:45
0
A kérdés megoldódott, szerencsére van ilyen rendszer és van hozzá busz/IP modul.  Ez pl. az ASM. A classic és az Advanced sorozathoz felhasználható az ASM1745 ASM Bus/ IP modul.  (persze kettő kell belőle, és nem olcsó, de az ár, ahogy előre jeleztem itt nem is szempont)

előzmény: L. Pásztor #6

Nem elérhető tomat5

 • Teljes tag
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Re:adat busz kontra Ethernet
#7 2019. Március 07. - 16:29:53
0
Szia,
A komplett buszvonalat akarod Ethernetre tenni vagy elég csak az olvasóknak ezen kommunikálni? Kontaktusoknak (zárnyitás, zümmer, led) meg kell jelenni az ajtónál, vagy elég ha szimplex átmegy a tag azonosító?
előzmény: Bluesman #1

Nem elérhető L. Pásztor

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 908
Re:adat busz kontra Ethernet
#6 2019. Március 07. - 14:05:23
0
Egyrészt az ilyet "átalakitónak" nevezni kicsit merész...

Másrészt egy (általadnak sorosnak) mondott eszköz a másik eszközzel folytatott kommunikáció előtt egy 4-8-16 bites cimmel hivatkozik (ha nem csak ketten vannak), nem kell a mondanivalóját "becsomagolni" és nem kell neki "ráülni" semmiféle más protokolra. Igy nem kell majd DNS, IP cím, Port, stb, stb, stb. Így ha valaki csinál(na) is ilyen eszközt, akkor vagy az eredeti eszközben kellene mindezt kialakitani, vagy azt az "átalakitót" kellene programozhatóvá tenni és felruháznia ezzekkel.

Harmadrészt a riasztóközpont (és buszrendszere) valós idejű kommunikációt igényel rövid "timeout"-okkal. A NET-en ez nem megy, (GSM-en mégkevésbé) igy magának a riasztóközpontnak kell olyannak lennie, h időben eltűrjék a net okozta kisebb-nagyobb késleltetéseket. Emlékeztetőnek a GPRS kommunikáció: ha pl. a CiD bemegy egy szerverre onnan a nyugta néha csak akkora (pár száz millisec) késleltetéssel jön vissza, hogy a riasztóközpont másodszorra is leadja a riportot ...

Azonkívül épeszű hardvertervező 1-2 darabért nem fog fel-drágitani egy-egy eszközt (pl. pár ezer Ft-os riasztóközpontot, stb.) ilyen tulajdonságokkal. És épeszű marketinges meg nem tervezetet ilyen hardvert fillérező népeknek, ilyen kis szériában, ilyen árfekvésben ... mert valószínűleg eladhatatlan lenne.     

Persze, ki lehetne találni (és persze fejleszteni is) pl. olyan riasztó rendszert, mely a hagyományos busz és annak protokolja helyett perifériáival együtt pl. intraneten müxik. Elvben működne is, de az eszközök normális (szünetmentes) tápellátása attól még megoldatlan maradna. És az árát valószínűleg még az iparban szokásos sokkal magasabb szinvonal mellett is drágállanák. 

És hogy ennek mekkora piaca lenne ... arról fogalmam sincsen.


előzmény: Bluesman #4
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 07. - 14:15:33 írta L. Pásztor »

Nem elérhető Bluesman

 • Teljes tag
 • ***
 • Hozzászólások: 82
Re:adat busz kontra Ethernet
#5 2019. Március 07. - 11:15:25
0
bcslaci! Igazad van de:
Azért nem szeretnék vezeték nélüli megoldást, mert az ügyfélnek ez az egyik kikötése.
Azonban ha nincs más lehetőség akkor ezt is fontolóra vesszük, de elsősorban a helyi hálón kellene összehozni.
Üdv!
előzmény: bcslaci #3

Nem elérhető Bluesman

 • Teljes tag
 • ***
 • Hozzászólások: 82
Re:adat busz kontra Ethernet
#4 2019. Március 07. - 11:11:29
0
L. Pásztor!  "Meglepődnék ha lenne" : 
Miért is? Rengeteg soros/ethernet átalakító létezik, nem is különösebben drágán... az iparban sokfelé használják őket. Gépeket vezérelnek ilyeneken keresztül.

Aztán sok olyan beléptető rendszer létezik amely termináljai számítógépes hálózaton kommunikálnak. 

Egy hálózatot is ki lehet alakítani biztonságosra.

Miért nem gyártanak ilyesmit. Egy nagyobb létesítményben van ennek létjogosultsága.

Üdv.
előzmény: L. Pásztor #2

Nem elérhető bcslaci

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 644
Re:adat busz kontra Ethernet
#3 2019. Március 06. - 23:11:20
0
...
Más lehetőség nincs (esetleg vezeték nélküli megoldás, de azt nem kedvelném)
... három olyan helyre kerülne felszerelésre, ahol csak WLAN kapcsolat lehetséges...


A WLAN nem vezeték nélkül megy? Akkor nem mindegy hogy a riasztó saját vezeték nélküli megoldása vagy egy más protokoll vezeték nélküli megoldását alkalmazod?

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!