Szerző Téma: Várhatóan az év második felében változik az OKJ  (Megtekintve 1444 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető SLC

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 753
Sziasztok!
Keresem:
Új vagyonvédelmi nagykönyv
Dr. Lukács György

nem kérem ingyen.
Szeretném összegyűjteni a fellelhető szakirodalmakat.
Egyetemi szinten is káosz van  :-[ szakirodalomból.
A hadmérnök sorozat jó, de szűk témakört dolgoz fel.

Nem elérhető Lacy

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 496
hehehe én pont az oktat60 által szervezett tanfolyamon itt Pesten szereztem meg a tűzjelző szerelő karbantartó vizsgát :) amit azóta nem hosszabbítottam meg de ez már más történet 
előzmény: SLC #2

Nem elérhető SLC

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 753
Október 7.-n indul Hatvanban Elektronikus Vagyonvédelmi Rendszer szerelő OKJ
Oktat 60 szervezésében.
Ha valakit érdekel a környékén.... ritka alkalom, hogy nem BP-n képeznek :-)

Nem elérhető eXtra

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 359
Az SZVMSZK írta újjá a magánbiztonság szakképesítéseit

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara adta az idén már a tucatnyi szakértőt, akik a magánbiztonság szakképesítéseinek legújabb fejlesztésében részt vettek. A vagyonvédelmi törvény ugyanis megnövelte a kamara szakképzési kötelezettségeit, emiatt az ágazat képesítéseinek átstrukturálásában és követelményeinek lefektetésében is döntővé vált a szervezet befolyása.
 
A hamarosan megjelenő új jogszabályban, amely az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) tartalmazza, a magán-biztonságvédelem öt alap-szakképesítéssel és három szakképesítés-ráépüléssel számolhat.

Az eddigi Biztonsági őr elnevezés megszűnik, Személy- és vagyonőr nevet visel újra a továbbra is alapfokú iskolai végzettség bemenetű, ám középszintű képesítés. A követelményei között hangsúlyt kapott a biztonságtechnikai eszközök kezelése, a parkoló-ellenőri tevékenység és az önvédelem.
 
A Biztonságszervező I. és II. számozása fölöslegessé vált: csak érettségivel kezdhető meg ezután a felkészülés a középvezető-képzői kompetenciákat kínáló tanfolyamokra.
 
A Magánnyomozó sem maradt a régi, bár státuszában (érettségi utáni középszintű szakképesítés) nem változott. A tudásanyaga, modulleírása és vizsgafeladatai professzionális felkészítést feltételeznek.
 
A technikai szakmák színvonal-emelkedésének egyik garanciája, hogy az elektronikai és a mechanikai vagyonvédelmi rendszerszerelő bemeneti előírása tízosztályos végzettséget kér már, és szakmai kompetenciáival magasabb szinten határozta meg magát, mint korábban.
 
A ráépülések a Kutyavezető vagyonőr és a Testőr. A kutyás szakmák közül ez a legprofesszionálisabb maradt az OKJ-ban, de az úgynevezett hatósági képesítési szinten (a következő fokozat az OKJ „alatt”, amelyért szintén vállal az állam garanciát) a gyakorló vagyonőrök elérhetik a korábbi Kutyás őr tudásanyagát is. (Erre a szintre került a bankőr, a rendezvénybiztosító, a pénzszállító is).
 
A legnagyobbat a Testőr lépett előre. Az eddigi értelmezhetetlen rész-szakképesítésből ráépüléses lett, kompetencia-leírása pedig azt feltételezi, hogy csak a szakma legjobbjai lesznek képesek elkezdeni a tanulmányokat, és sikeres vizsgát tenni.
 
A magán-biztonságvédelem szakképesítései közül csak a Biztonságszervező oktatható közoktatásban. A felnőttképzést viszont színvonalasabb teljesítményre szorítja néhány új szabály: az eddigi maximált óraszám kötelező óraszámmá változik, munkahelyi szakmai gyakorlatot ír elő a Biztonságszervező és Személy- és vagyonőr…
 
Az Országos Képzési Jegyzék a maihoz képest mintegy egyharmadnyi tételszámú lesz. A szakképesítések megtartják gyakorlatorientált moduláris jellegüket, de a szakmai vizsga például újra úgynevezett komplex vizsga, mint régen, amelyben a vizsgázó nem modulonként, hanem szakma egésze tekintetében kap összetett feladatokat.
 
A minisztérium és más partnerek szakképzési vezetőemberei megnyugvással konstatálták, hogy a szakmai kamarának juttatott, a gazdasági kamaráéval (MKIK) csaknem azonos súlyú szerepköre láthatóan nem rejt kockázatot. A szervezet a jelenlegi stratégia szerinti – küzdelmesen előkészített – első cselekvései eredményesek voltak. A szakértők csapattagként dolgoztak, az állam- és közigazgatás néha meglepő elvárásait (közös modul, határidők) megelégedésre teljesítették. Munkájuk nyomán világos az is, hogy elkötelezettjei a kamara küldetésének. A szakmánk felnőttsége küszöbéhez érvén csak komolyan vehető, igényes szakképzést fogad el, és nyújt - garanciákkal.
 
Birtalan Géza
oktatási, szakképzési és minőségügyi elnökhelyettes

forrás: szvmszk.hu

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!