Szerző Téma: Paradox programozó kábel  (Megtekintve 3775 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető L. Pásztor

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 922
Re:Paradox programozó kábel
#25 2019. Március 18. - 20:15:17
+3
" ... De az már eléggé kiveri a biztosítékot, hogy néhány gyártó pofátlanul magas áron adja a rendszereikhez a programozó kábelt.... "

Ez egy pofátlan világ ... hiába. Lépten-nyomon átvernek bennünket.
Egy haver egyszer összeszámolta valamelyik Renault árát alkatrészenként.
Az autó alkatrészeinek össz ára a kasztni nélkül (mert karosszériát nem lehet venni) kb. 3.1-szeresébe került azon az áron, amelyen a Reanault szervíz kapja!  Az autószerviz és alkatrész maffia nem kispályás ...

Persze van hol/kitől tanulniuk. Már az állam által kivetett 27% sarc is gusztustalan.... ezt a példát mutatják mindekinek.
előzmény: syn7h37ic #24

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 450
Re:Paradox programozó kábel
#24 2019. Március 18. - 16:21:06
0
Oké. így érthető.
Egy percig sem vitatom, hogy az egydolláros cuccok hamisítványok. Eleve úgy is kezelem ezeket a cuccokat.
De az már eléggé kiveri a biztosítékot, hogy néhány gyártó pofátlanul magas áron adja a rendszereikhez a programozó kábelt.

Visszatérve e hamisított cuccokra, az utóbbi időben a minőség eléggé elment pozitív irányba. A Windows korrektül felismeri, az adatfolyam normális, nincs fennakadás, még a háklis (egy hulladék szerintem) SP 4000 panellel sem. Hogy ezek a cuccok végül is minek minősülnek, utángyártott vagy hamis, azt nem fogom tudni eldönteni. Aannyira nem mélyedek bele a chip lelki világába. Számomra elég, ha hibátlanul működik. Mint már mondtam, nem építünk, fejlesztünk, és gyártatunk eszközöket, pusztán csak a meglévő, piacon kapható termékeket konfiguráljuk. Az elektronika építést kb. 20 éve abbahagytam, amúgy is  csak hobbi volt. Utoljára a jó öreg elektroncsövekkel foglalkoztam, azok nem hagytak sosem cserben. Előtte pont az általad felvázolt okok miatt hagytam abba az erősítők, és egyéb nagy áramú eszközök építését, mert már akkor nagy mennyiségben érkeztek hozzánk is a hamisított vackok.

a D osztályú erősítők korában, pedig egyre inkább elmegy az építés legózásba, mert rogyásig van az internet készre épített jól működő panelekkel. (hobbira, gondolok itt természetesen)
Ami azért mégis szakmába vág, az épület automatizáláshoz is egyre több építhető modul kapható, szintén nagyon olcsón. Bár szerintem ezek még mindig csak az amatőr kategóriában vannak, de már használhatóak, megfelelő kezekben. (nem továbbértékesítésre és telepítésre gondolok, hanem diy rendszerre, ami egyre inkább életképes) A technológia rohamléptekkel megy előre, és ez járulékosan az alap komponensek árát leveri. kb 20 éve egy darab BW kamera egy vagyon volt, most átszámítva , és az inflációval is korrigálva komplett FullHD rögzítőrendszer kijön az árából.
előzmény: L. Pásztor #22

Nem elérhető mormogipapa

 • Szakember
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 180
Re:Paradox programozó kábel
#23 2019. Március 18. - 09:59:02
0
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, kicsit elkanyarodtunk a témától. Tehát lehet csinálni házilag csak sok a buktató

Nem elérhető L. Pásztor

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 922
Re:Paradox programozó kábel
#22 2019. Március 17. - 20:25:16
+1
Húúú, de elbeszélünk egymás mellett ...  :(

EGy kis nyelvtannal kezdem (de nem kioktató széndékkal) a pontosítás miatt.  Te végig utángyártott termékről beszéltél, én meg HAMiSított termékről. A kettő rohadtul nem ugyanaz.  Elmagyarázom miért, de most légyszi figyelj.

Maradjunk az USB- soros átalakitónál. AZ USB egy nagyon szigorú szabvány, melynek kiszolgálásához speciális IC kell, melyben megbizható szoftver fut. Ilyet gyárt az FTDI, a Prolific és még egy kisebb cég.  Az ő termékeik jól kitesztelt IC-k, bennük biztosan jól futó szoftverrel, és a ringyózhos JÓ driverrel (mert a PC-re az is kell, h soros portnak lássa).  Namost ha a fenti gyártók IC-jével építessz v épít valaki egy kapcsolást, akkor után-építessz vagy utángyárt valaki. Ezekkel semmi gond, ha jól építette meg (felteszem igen), akkor minden OK.  DE: ezekek az IC-k  1.1-1.2 USD-s IC-k gyári áron is, igy a késztermék sosem tud 300 Ft lenni (hacsak le nem lökték a kamionról ...)  Vagyis a 300 Ft-os átalakitók NEM utánépített / utángyártott termékek, hanem HAMISITVÁNY IC-kre alapozott szemetek.

Ezt is elmondom hogy készül:

Leül valaki a net elé és olvasgat egy kicsit az USB-ről. Aztán fog egy közönséges processzort (Pic, Atmel, ARM, stb) és megir bele egy szoftot, ami a HELLO WORD-öt oda-vissza fel-lenyomja a PC-re. Oszt már majdnem kész is. Az eredeti USB üzemmódok nagy részét nem tudja, de általában nem is kell, védelmek bele minek, a nagy file-okat sem tudja kezelni, mert nincs benne stack, de nem baj ... jó lesz parasztnak, vidékre, kabát alá ...
Aztán alapul vesz egy szabványos, üres SO18-as tokot, mint pl. amilyen az FTDI tokja. Átpakoltatja a lábakat, lenyomat egy 10- vagy 100ezer darabos új IC szériát (otthon van, fillérekért megteszik neki) és rászitáztatja az FTDI jelölését. Aztán lenyom ugyanannyi (már saját tervezésű) panelt, amiben az "új" FTDI jelzésű szemét lesz.  Ami nem kezeli a nagy file-okat. Ami néha kifagy. Ami néha tönkreteszi a PC USB portját (micsoda öröm ez pl. egy félmillás MacBook esetén) vagy hazavágja a PC alaplapot - ilyet is láttunk már ...
Ettől függetlenül apróbb célokra még épp működhet is, de amikor a legjobban kellene, akkor szokta összesz@rni magát.

Ez a qrva nagy különbség az utángyártott és hamisított között !!!
Az elmúlt 26 évben, mióta gyártok, számtalan hamis (NEM utángyártott) alkatrészbe futottam bele. Mert óccccó vót, vagy csak egyszerűen átb@sztak vele egyik-másik XIII-kerületi alkatrész boltban ...
Vettem 350 db 3A-es  fesz.stab IC-t amine a kimenete nem ment 1.25V (referencia szint fölé)
Vettem 3000 db (1 guriga) 8A-es HexFet-et sziréna panelekbe, melyek 1.5A tól (izzó kapcsolás) szétdurrantak.
Vettem 1 guriga 3.3V-os 300mA-es fesz.stab IC-t, melynek 100mV volt a drift-je, üresen és terhelve is mászott a feszültsége össze vissza.
Vettem olyan HAMIS Microchip processzorokat fejlesztésre (ráadásul a Farnell-től mert sehol máshol nem volt épp), melyek referencia feszültsége nem volt, emiatt egyetlen A/D sem ment rajta. Kollégám 3 napig tépte egyébként is gyér haját miért nem fut a programja ... az elvesztegetett kb. 3 nap költsége kb. 30-szorosa volt az 5 processzor árának ...
 
Nem folytatom, mert a végtelenségig lehetne....
Tanulság: a hamisítvány ebben a szegmensben iszonyú károkat tud okozni. Mindegy, én már soxorosan megfizettem a tanulópénzt, és csak azért rugóztam a témán ennyit, hogy mások - ha nem muszáj (vagy muszály?) ne fussanak bele ...

Még egy nüanc:
Pár éve M3 kijáratánál a shell kútos meg-donác előtt kolompár jött az autóhoz pár lopott praktikeres (ott van mellette) cuccal, de meglepetésre köztük egy iPhone 4-gyel. Mutogatta, óccóé, 50 ezerért akarta adni. Mondom IMEI alapján rögtön megbukik (mert persze lopott). Nagy hévvel mutogatta, nem-nem-nem lopott ... és minden okésnak tűnt. Készülék kivülről, alakja, fogása, szine, minden. Ikonok rajta ugyanazok, gyári elrendezés ugyanaz. Aztán (lehet véletlenül) megnyomta a Safari-t, nem tudta, h nálam is iPhone van.  És akkor nicsak, nicsak, egy CSAK hasonló böngésző nyilt meg, nem az igazi Safari ...  Kértem, de nem adta ide kolompár, h jobban megnézzem, de majdnem elkezdtem alkudni rá ... mert hamis iPhone-ról még hallani sem hallottam, nem hogy láttam volna. Fogalmam sincs milyen oprendszer lehetett rajta ... saját vagy valami droid át-át farigcsálva. Minden esetre tanulságos volt, a hamisitási technika már évekkel ezelőtt elérte az "első ránézésre hihető" szintet.

előzmény: syn7h37ic #20

Nem elérhető Kovács József

 • Szakember
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 130
Re:Paradox programozó kábel
#21 2019. Március 17. - 09:09:17
0
Nem akarok a vitában igazságot tenni de nekem eltűnt régebben az összes kábelem és  ujjakat kellet produkálni. A Satel ttl átalakító paradox és premierre is jó. A dsc satel pyronix csak kábel és csatlakozó. ( Dsc horor áron) A siemens 19500 ft +áfa. Ha mindet megveszem külön úgy már sokba kerül
Arról nem is beszélve, hogy a satel új polip rendszerű kábele ami usb ről működik nem jó a régi satel CA64-hez.

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 450
Re:Paradox programozó kábel
#20 2019. Március 17. - 00:46:27
0
Mint írtam, a fődarab szigorúan eredeti. (véletlenül nem a török DSC-re gondoltál egyébként?)
A riasztó legyen csak megbízható forrásból származó eredeti. A programozását végzem csak utángyártott termékkel. De ettől még, ha értelmes áron van hozzá adatkábel, akkor meg fogom venni, mert egyszeri tétel. (illetve van pár rendszer, ahol nem is lehet mást használni,mert egyedi a holmi) De szerencsére a gyártók is kezdenek rájönni, hogy nem az a nyamvadt filléres adatkapcsolati IC fogja csődbe vinni a céget, és egyre több rendszeren található már meg dedikált USB, vagy Ethernet csatlakozás is.

Egyébként leszokom a Paradoxról, nem igazán tetszik a hozzáállásuk pár dologban. Mondjuk mostanában lakossági ügyfelem nincs is, csak vállalati, és hasonló, így egyre gyakrabban találkozom normálisabb rendszerekkel is, ami igaz, hogy drága, de legalább nem szívatnak a kábellel, mert ott van mind az USB, mind az Ethernet a panelen.
előzmény: L. Pásztor #19

Nem elérhető L. Pásztor

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 922
Re:Paradox programozó kábel
#19 2019. Március 16. - 20:49:04
0
Igen, sok mindenben igazat adok neked.
DE: az elektronikában a hamis az azt jelenti, hogy NEM tudja azokat a specifikációkat, amiket kellene. Vagy hardveresen nem tudja, vagy szoftveresen nem tudja. Csak megjegyzem, hogy az FTDI IC-je egy speciális processzor, amiben egy (elvben) jól kitesztelt szoftver fut. Ez az eredet FTDI esetében igaz is. A kinai másolata sem hardveresen belülről, sem szoftveresen nem egyezik meg az eredetivel. És a kinai nem azért szar mert kinai, hanem azért szar, mert BUG-os a benne futó szoftver az FT232-ben....

Zsák szàmra tudnék mondani hasonló pèldákat az alkatrészek esetében, de lusta vagyok a táblàmon annyit pötyögni. Maradva a biztech vonalon, szeretném emlékeztetni a népeket egy régebbi paradox központra, ami ugyan olcsó(bb) volt, de csak épp nem volt kompatibilis önmagával...  :)   Igaz, azokat nem kinában koppintották, hanem kicsit közelebb. Ennek ellenére Te szerelnél ilyet fel, csak azért mert valahol valakinèl 1-2 darab működött ?
előzmény: syn7h37ic #18

Nem elérhető syn7h37ic

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 450
Re:Paradox programozó kábel
#18 2019. Március 16. - 19:03:11
0
Mivel én csak programozom, és nem előállítok terméket, teljesen irreleváns számomra, hogy az adott termék valódi-e, vagy hamis. Ami számít, hogy működik, avagy sem...
És a tróger lehúzós dolgokat sosem szerettem, legyen az Paradox, Texecom, akármi.
És mivel az a  kínai cucc, amit jelenleg használok komplett, semmiben sem szenved csorbát a kinézet. A csatlakozó, amit a végére kell szerelni az kb. két perc. És van egy teljesen gyári kinézetű (a 307-nél ráadásul kompaktabb és jobban is kinéző) adatkábel, ami működik. Az elsőt, kb. 5 éve vettem. Ami miatt vettem többet, pusztán azért, mert sajnos a környezetemben olyan szervizes kollégák vannak, akiknek lila fingjuk sincs az elektronikáról és az egyes komponensek működéséről. De a betanult dolgokat képesek elvégezni.

Az megérne egy külön misét amúgy is, hogy a szakma mennyire felhígult....

Végül is a lényeg az, hogy vannak dolgok, amit meg kell venni a gyártótól, és van olyan is, ami brutálisan sokkolóan drága, mert ki akarják használni a telepítőket. Akinek van affinitása alapfokú elektronikához, annak nem okozhat gondot akár alkatrészenként is összedobni. De ez idő, és fáradtság. Már nem a 80-90-es években élünk, ahol meg kellett építeni valamit, mert most már minden elképzelhető dolog IS kapható készen és működőképesen. A kínai boltok is rég rájöttek, hogy működőképes dolgokat kell árulniuk, mert hamar felkopna az álluk, ha átverik a vevőt. Már nem az van, mint kb. 10 éve, hogy minden szart eladnak, mert az is jó a palimadárnak. A pozitív visszajelzés számukra sokkal fontosabb, főleg, ha filléres tételről szól a dolog.

A hamisítás meg oly mértékben általánossá vált, hogy mindent amit csak lehet másolnak. Sőt, sokszor nem is kell másolni mert az éjjeli műszak tolja ugyanazt márkajelzés nélkül. Ezzel jár, ha mindenki kiviszi a gyártást, mert ott a legolcsóbb. És nem tudnak semmit sem tenni ez ellen, mert majdhogynem állami utasításra teszik, de hallgatólagosan is bőven benne van nyakig mindenki, mert a fekete gazdaság is gazdaság.... Majd, ha egyszer az egész összeomlik, akkor lesz újra tízezer forint egy PL2303 chipes panel, de addig bőven el vagyok az egy dolláros hamis, vagy nem hamis cuccal. Ami ha tönkremegy, még mindig van mellette vagy három.
De azt viszont el tudom mondani, hogy volt döglött 307-es kábelem, ami a mai napig nem tudom, miért pusztult el. Igazából nem is érdekelt, mert gombokkal tudtam pótolni.

egyébként van izolált TTL-usb is, persze ez már drágább...
https://www.banggood.com/High-speed-Isolation-USB-To-TTL-Serial-Module-Power-Isolation-Optocoupler-Isolation-p-1230932.html?cur_warehouse=CN

Ipari környezetben pedig valóban nem használnék ilyen egyszerű cuccot, oda nem véletlenül vannak megfelelően védett kivitelű termékek. (meg nem is érdekel az ipari környezet, és a soros kapcsolat főleg a XXI. században, mikor van ethernet is.  8) )
előzmény: L. Pásztor #13

Nem elérhető mormogipapa

 • Szakember
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 180
Re:Paradox programozó kábel
#17 2019. Március 16. - 17:29:07
0
Van egy ilyen soros-usb átalakítóm tűzjelzőt szoktam vele programozni ehhez mit kellene csinálnom hogy lehessen használni? 
előzmény: mormogipapa #16

Nem elérhető mormogipapa

 • Szakember
 • Törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 180
Re:Paradox programozó kábel
#16 2019. Március 16. - 17:12:53
0
Ha ócón és nagyon gyorsan szeretnél Paradox kábelt, akkor a lentebb belinkelt ebay-es USB kábel csatlakozóit azonnal rányomhatod bármelyik Paradox panelre és már programozhatsz is vele, de ha rendes megoldást akarsz, akkor nyomsz rá egy 4-es csatit... ;)

előzmény: mormogipapa #1

ezt használod még most is?

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!