Beléptető- és kaputelefon rendszerek, áruvédelem > Kerítésvédelem

Elektromos kerítés

<< < (4/6) > >>

SLC:
"élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz"
Szögesdrót, vagy a kovácsoltvas kerítés tetején a tüskék is felsérthetik a szegény megélhetési állampógár bőrét.....
 előzmény: mot #12

SLC:
Elvileg a forgalmazó tájékoztatása szerint:
-Táblával figyelmeztet a dologra
-Közvetlenül nem érinthető helyre szerelik: meglévő (drót)kerítésen belülre , kő/beton kerítés tetejére. Tehát akit megcsíp, feltehetően szándékosan került abba a helyzetbe, hogy érintkezett a védelemmel.
Aki utcán /telephely oldalában sétál, azt semmiféle bántódás nem érheti.
 előzmény: mot #12

mot:
Arra egy kültéri infra is jó! :)

A törvényi szabályozásra mondjuk kíváncsi lennék. A július elsejével életbelépő új Btk már nevesíti a megelőző jogos védelmet, bár nem tudom, abba belefér-e.

"Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet."

Itt ugye a "feltéve, hogy..." a lényeg, mert egy egészséges, életerős embert csak "megcsíp", de mondjuk egy szívritmusszabályzóval élőt meg is ölhet.

Illetve a jogos védelmi helyzet meghatározása is módosul:
"Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha: azt személy ellen, éjjel; fegyveresen; felfegyverkezve; csoportosan követik el, illetve az jogtalan behatolás a lakásba: éjjel; fegyveresen; felfegyverkezve; csoportosan, illetve az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás. Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Mindezeket nézegetve őlég ingoványos talajra téved, aki ezt használja... De majd a bírói gyakorlat, ügyészi állásfoglalás, stb. meghozza a pontos jogértelmezést. De arra még várhatunk.előzmény: SLC #9

SLC:
előzmény: SLC #10

SLC:

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése