Szerző Téma: Információk a mindenkinek kötelező kamarai regisztrációról  (Megtekintve 5283 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető SLC

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 757
K@pják be!  >:(  Ma divat lett a semmiért is pénzt kérni.
előzmény: eXtra #1

Nem elérhető eXtra

 • Szakember
 • Ős tag
 • *****
 • Hozzászólások: 1 509


Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a kamarai hozzájárulás megfizetéséről

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását. A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz:

2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek:
 • kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
 • a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból),
 • a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.
Lényeges továbbá, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá, a tagságba történő felvételt a kamara elnöksége felé külön kell kérelmezni.
 
A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya.
 
A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozásoka bejegyzésüket követő 5 napon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-igkötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.
 
A nyilvántartásba vétel nem tévesztendő össze az építőipari vállalkozások korábbi kötelező regisztrációjával, mert azt más jogszabály alapján, más célok érdekében rendelték el. Tehát az építőipari cégeknek is külön eleget kell tenniük a mostani regisztrációs előírásnak.
 
Nem terjed ki az ügyvédi irodákra, de kiterjed a többi hivatásrendi kamara tagjaira, ha egyéni vagy társas vállalkozásban folytatják tevékenységüket. A kereskedelmi kamarában történő regisztráció a gazdaság teljes körű elemzését és nyilvántartását segíti, nem érinti a hivatásrendi kamarák feladatait.

A bejelentés módja


A fenti elektronikus regisztrációt segítő szoftverrel történhet, vagy a vállalkozások a kamarai honlapokról kinyomtatható adatlap kitöltésével és cégszerű aláírás után postai úton, a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamarához címezve, illetve személyesen, a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban nyújthatják be regisztrációs kérelmüket. Az adatlap kötelező és önkéntesen megadható adatokból áll, a nem kötelező jelleggel megadható adatok közlése a regisztrációs szám kiadását nem befolyásolja, de a közölt adatok valódiságáért az adatközlő felel.

Az adatlap kitöltését szintén a honlapokon elérhető kitöltési útmutató segíti.
 
A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített  bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara erre a célra elkülönített bankszámlájának száma: 10918001-00000010-56060217

Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget. A banki átutalás mellett lehetőség van az ügyfélszolgálatokon történő készpénz-befizetésre is, sajnos „sárga postai csekken” a hozzájárulásokatnem áll módunkban fogadni.

A kérelmező a nyilvántartásba vételről e-mail cím birtokában a területi kereskedelmi és iparkamarától elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható. 
 
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáinak elérhetőségeit, és nyitva tartási rendjét ezen a linken találja meg.
 
A vállalkozások kamarai nyilvántartása legkésőbb 2012. június 1-től nyilvános, az az interneten, az MKIK és a területi kereskedelmi és iparkamarák honlapjáról szabadon elérhető.
 
A regisztrációval kapcsolatban eddig leggyakrabban felmerült kérdésekre erre a linkre kattintva talál választ!
forrás: CSMKIK.hu

 

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!