Mobiltelefon: Na ezzel betaláltál. Amikor a Vodafone bejött az országba, én benne voltam a karbantartó kezdőcsapatban, akik végigültünk egy hetes tanfolyamot Pesten, és elég jól megismerkedtünk a mobiltelefon rendszerek lelkivilágával.
Majdnem 8 évig szervizeltem a Vodafone-t, és kb. 1 évig a Pannont, közben Ericssonos lévén rálátásom volt a T-Mobile rendszerére is.
Elárulom neked, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a GSM-et "on-air", a szolgáltató bevonása nélkül nem lehet lehallgatni, mert olyan erős kettős kulcsú kódolást alkalmaz. Abban az időben százmillió Ft-os nagyságrendű volt a célhardver, amit erre a célra fejlesztettek ki, és a gyártó cég csak és kizárólag államok titkosszolgálatainak adta oda ezt a berendezést. Persze ehhez is kellett a szolgáltató, hogy megkapd tőle az adatokat.
Szóval az összes átviteli formák között a kábelt és az SMS-t tartom én is legbiztonságosabbnak. Más kérdés, hogy (ha akarnám) most így 10 év után is tudnám, hol van az az egyetlen torony, ahol egyetlen kábelbe beverek egy szöget és egy fél megye leáll.