Akkor most pótolom, ami tegnap este elveszett a sz@ros (halkan mondtam) droid miatt:
Lacy:
"... az ország rejtet erőforrásai ... " nekem annyira teccik, h utólagos engedelmeddel átveszem napi használatra...
A kábelezés és villámvédelem kérdésében az 1000x -es különbség a földkábel javára sajnos nem igaz. Ahova utcán vezetékben direktben becsap a villám ott nincs vita, lefolyik a házban a telefon az asztalról, vagy ledobja dobozát a számítógép. Viszont mérések igazolják, h másodlagos kisülések esetében mindenhol potenciál emelkedés lép fel, így például a puszta földön is (több 100V-os lépésfeszültségek egy méteren) és ennek következtében mindenféle kábelben (ha felszín alatt van, ha nem) több 10kV-os fesz. csúcsok indukálódnak. Az így létrejött zavarok mértéke elsősorban a becsapódás helyének távolságától függ, értéke a távolság növelésével négyzetesen csökken. Ebből kifolyólag a direkt villámcsapások és a másodlagos kisülések száma között van kb. 2 nagyságrend különbség (kb. 100-szoros) így a direkt becsapás ellen a félvezetős eszközöket nem is védik - és nem is nagyon lehet ... Ezért gyakoriságuk miatt a másodlagos kisülések elleni védelem a jellemző - ha van. És az félvezetők esetében csak a készülékben lehet igazán hatásos, a külső védelmek inkább csak a vezeték-rendszert hivatottak védeni. A készülékek (hatásos) belső védelme pedig csak gázpatron, soros ellenállás, párhuzamos kapacitás és párhuzamos supressor kombinációjával lehetséges. Ez csak komolyabb (drágább) készülékek esetében van, erre írtam, h egy surgard, silent knight, ademco, etc. vonali kártyája esetében (néha) van, de pár ezer Ft-os riasztóközpontban még sosem láttam (de attól még lehet). Orvosi berendezésekben pl. MINDIG van, de az már egy más kategória ...
Aztán: Kanadában még nem jártam, de az biztos az USA-ban a kisebb és a külvárosok a mai napig is színig vannak légvezetékekkel ... elképzelhető h Kanadában is ez van. De ez a gugli streetview-jával sztem ellenőrizhető.
Tomat5:
Az RS485 esetében a vevő oldal (szimmetrikus) differenciál erősítővel kezdődik. Ennek két lényeges paramétere van: a differenciális erősítése és a közös módusú jelelnyomása. Mivel nincs tökéletes erősítő, így egyik sem végtelen. A differenciális erősítés játszik a jel erősítésekor, mely az érpáron érkezik. Az asszimetrikus zajok-zavarok itt a jellel együtt erősödnek, max. spektrális szűrésre van lehetőség a jel-zaj viszony javítására. Eleve arra kell törekedni, h minél kisebb diff. módusú zavar indukálódjon a vezetékben. Erre van a csavart érpár.
Viszont mivel az erősítő nem ideális, a közös módusú jelelnyomása sem végtelen, ennek folyamodványaként a vezetékben (mind a két szálban) azonos fázisú zaj is meg fog jelenni. Ez a zaj az erősítő kimenetén is előáll - szerencsére alapesetben nagyon-nagyon lecsökkent mértékben. De ha elég hosszú a vezeték, és elég intenzív a zaj, akkor olyan mértékben jelenik meg a csavart érpáron, h az már a kimeneten is számotevő mértéket ölt, és torzítja a jelet, ezzel adatveszést okoz (vagy rossz lesz a kamera képe, etc). Ennek elkerülésére, vagy inkább csökkentésére a sodrott érpárt is megvédik külső (NEM ERENKÉNTI !), azaz közös árnyékolással.
Csak oda akartam kilyukadni, h a sodrott érpár sem svájci-bicska, és az RS485-öt is védeni kell a közös módusú zajtól-zavartól. Azaz itt is: árnyékolás, árnyékolás, árnyékolás ...
Lehet, hosszúra sikeredett ... bocs érte.