Biztonságtechnika Fórum
2002-től a magyar biztonságtechnika legnagyobb szakmai közössége...
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
ebben a témában
ebben a kategóriában
bárhol az oldalon
Google egyéni kereső
Főoldal
Fórum
Fórumok
Összes olvasatlan téma
Hozzászólások időrendben
Saját könyvjelzőim
Keresés a fórumban
Archívum (régi fórum)...
Keresés az archívumban
Letöltés
Kellékek
CCTV segédeszközök...
Objektív fókusztávolságának meghatározása
Objektív látószögeinek kiszámítása
Tervezési segédeszköz IP kamerához
UTP tápkalkulátor (PoE)
Kapcsolási rajz készítő
Ellenállás színkódok
ElectroDroid
Adatvédelmi tájékoztató
Kapcsolat
Regisztráció
Biztonságtechnika Fórum
»
CCTV
»
Egyéb
»
UPS kamerarendszerhez?
Nyomtatás
Oldalak:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
9
Szerző
Téma: UPS kamerarendszerhez? (Megtekintve 17430 alkalommal)
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában
Nemkereskedő
Vendég
Re:UPS kamerarendszerhez?
2017. Július 01. - 14:25:23
0
[size=0pt]
„Én nem ezekről beszéltem, a 80%-ban ezek nincsenek benne, azokat nem nevezem hibáknak. Én a millisec tört része alatt végigfutó csúcsokról beszéltem, melyek csak nanosec-es megszólalású eszközökkel védhetők. A fi relé ezekhez képest olyan rohadt lassú, hogy még el sem kezd kioldani, mire a teljes félvezető készlet megsemmisült. [/size]
[size=0pt]
[/size]
Amit leírsz, az valós probléma. Az lenne az optimális, ha meglehetne oldani azt a teljes körű védelmet, amit javasolsz. ( azért azt gondolom elfogadod, hogy a károk számát csökkenteni lehet, de megszüntetni nem ) Korábban Te is írtad, hogy ez nem két fillér, sőt hozzáteszem, sok helyen utólag nem is nagyon oldható meg.
A vélemény különbség kettőnk között nem itt van.
Nem rendelkezem olyan statisztikai adatokkal, mint Te. Viszont úgy képzelem, hogy riasztórendszer milliós, megfigyelőrendszer pedig legalább százezres nagyságrendben van felszerelve MO-n.
Nem vitatkozom azon, hogy a hibák nagy részét a másodlagos villámcsapások okozzák. Ott ahol csapkod a villám, mindenhol vannak másodlagos hatások. Persze a nagyságrendjük eltérhet. Ezen elv szerint sokkal több készüléknek kellene tönkremenni, mint amennyivel ez megtörténik. Azon a területen, ahol végigvonul egy rendkívül intenzív vihar – nem tudom erről is van-e statisztika – százalékosan hány készülék megy tönkre, és hány marad működőképes?
Saját tapasztalat: ELENYÉSZŐ
A FI relét, vagy a biztosítékot sokkal nagyobb számban vágja le!
Ha úgy gondolkodunk, hogy – csak példa – 100-ból 2 tönkremegy, de nem bánom legyen öt, akkor nem az a helyes következtetés, hogy öt nem működik, hanem az hogy szünetmentesítéssel 95 igen!
„
[/size][size=0pt]
Ugyan ez már nem rám tartozik mert nem asztalom (szaki erről majd megmondják itt a tutit) de szerintem régen rossz, ha egy rosszfiú hozzáfér valamilyen rendszer (pl. egy családi ház kamera rendszer) tápjához ... ha legalábbis az nem panellakás folyosóján lévő villanyóra szekrény ... De ismétlem: ez csak egy maszek vélemény”[/size]
Gondolkozzunk családi házakban vagy nyaralókban. A szabályzat szerint korábban is a külső falra kellett elhelyezni a villanyórát, de most már a kerítés mellé, gondolom azért, hogy a villanyszámlás könnyebben le tudja olvasni. Evvel elérték, hogy úgy áramtalanítható egy ház, hogy be se kell menni a telekre.
[size=0pt]
„Ezért nem a szünetmentesítés lesz a jövő kihívása, hanem a hálózattal szembeni védelemé ... különösen akkor, ha majd több tízezernyi olcsó, gagyi kis kínai inverter fog viss[/size]
[size=0pt]
zadolgozni (és fel-zajosítani) a hálózatra, mind-mind a saját hülyeségeik szerint ... mert ugye ma a napelem fogja megváltani a világot .... de az is csak addig amíg meg nem adóztatják. „ [/size]
Amit leírtam, az a jelenre vonatkozik. Szép az elmélet, de mikor lesz megvalósítva? És addig fogadjuk el, hogy ez van, nem tehetünk semmit
?
előzmény:
Ryki #38
Nemkereskedő
Vendég
2017. Július 01. - 09:28:41
0
Ez is lehetne egy megoldás, de emellett még elég sok dolgot meg kellene oldani ahhoz, hogy egy komplett, működő rendszered legyen. Én nem ezt választottam.
előzmény:
Ryki #40
Nemkereskedő
Vendég
2017. Július 01. - 09:22:22
0
A POE tápellátást igénylőkbe be van építve - típus szerint - vagy POE tápfeladó, vagy POE-s switch, és 48V-os táp. Ha saját tápfeladót akarsz használni, akkor csak a 48V-ot használod. Ugye ez a feszültség használatos a legtöbb IP kameránál. De ugyanez van 24V esetén is.
előzmény:
bcslaci #39
Nemkereskedő
Vendég
2017. Július 01. - 09:06:53
0
Ez is megoldott. 12V-os splitter-injektor pár. Van olyan megoldásom, ami már eleve evvel van szerelve, a kábelveszteség kompenzálására pedig állítható a táp.
A megjegyzésed további részével egyetértek, én csak a biztonsági rendszerek szünetmentesítését tartom kívánatosnak.
előzmény:
Ryki #38
Ryki
Szakember
Ős tag
2017. Június 30. - 23:57:15
0
Ajj már akkor több aksit kell a szünetmentesbe rakni, és sorba kötni
És máris 24, 36, 48, 60 stb Voltos szünetmentesed lesz
előzmény:
bcslaci #39
bcslaci
Szakember
Ős tag
2017. Június 30. - 23:20:41
0
"Rendszeremben nincs többszörös konverzió, (akkumulátorról fel 230 szinuszra, majd visszaalakítás) ezért jobb a hatásfok, kevesebb az alkalmazott eszköz, így olcsóbb. Ezt a szerelő felfúrja a falra, beköti a szükséges kábeleket, és a rendszer működőképes."
Mi van a 48, 24 voltos POE és a többi nem 12 voltos eszközzel vagy a távolság miatt nem 12 volttal táplált motyókkal ?
előzmény:
Nemkereskedő #36
Ryki
Szakember
Ős tag
2017. Június 30. - 22:29:25
0
Én nem bele kott kott itt. Csak egy amatőr kérdést szeretnék feltenni.
Mi van akkor ha a Zinternet modem a Földszinten van a DVR/NVR az emeleten és nem szeretnék + 50-100 méter vezetéket behúzni egy lakásba (amit lakáson belül utólagosan nehéz esztétikusan elvezetni), nem azért mert lusta lennék...
Akkor így két szünetmentest kell hogy "eladjak" a csóringer ügyfélnek?
Én ezt a mindent szünetmentesíteni dolgot úgy érzem mint a túlzottan túl misztifikált okos otthonokat.
Amikor a drágalátos ügyfél ott dicsekszik, hogy akkora király hogy a munkahelyéről látja, hogy a radiátorba bemenő meleg víz 55 fokos, a kiáramló víz pedig 45....
Én csak azt kérdeztem meg tőle. Ez miért jó neked?? Főleg egy tárgyalás közben?
Értem én hogy lehet nézni külön-külön a szobák hőfokát. Ezt még megértem.
De hogy ennyire információ buzik legyünk, azt kicsit túlzásnak tartom.
előzmény:
Nemkereskedő #36
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2017. Június 30. - 22:22:53
0
Háát nem egy malomban vagyunk:
Ha a 80%-al előforduló hálózati stressz minden esetben tönkretesz valamilyen rendszeren belüli eszközt, akkor a következtetés jogos. Viszont arról nem készült, nem készülhetett statisztika, hogy a 80 % estén hányszor csak a FI relé, vagy valamelyik biztosíték csapódik le, a rendszernek viszont kutyabaja sem lesz.
Én nem ezekről beszéltem, a 80%-ban ezek nincsenek benne, azokat nem nevezem hibáknak. Én a millisec tört része alatt végigfutó csúcsokról beszéltem, melyek csak nanosec-es megszólalású eszközökkel védhetők. A fi relé ezekhez képest olyan rohadt lassú, hogy még el sem kezd kioldani, mire a teljes félvezető készlet megsemmisült.
Valós statisztika pedig igenis van, csak nem mindenki fér hozzá, és ami valós az meg nem a mabisz-nál van ... mert a mabisz is csak olyan mint a rendőrség ... (konkrétan pl. a sünök szerint a balesetek 70%-a gyorshajtásból származik, a valós statisztika szerint kb. 8%. Az áramszolgáltatók (és talán a mabisz szerint is) az elektromos berendezések külső meghibásodási rátájának kb. 80%-a másodlagos hatású villám/viharkárra vezethető vissza. A maradék 20%-on osztozik a túlfesz, a visszakapcsoló automatika, az induktí terhelések okozta rúgások, stb...
Saját és céges tapasztalataimból kindulva ittt az elmúlt 1 évben pillanatnyi áramszünet talán 1-2-szer volt, amikor felordítottak a szünetmentesek, vihar miatt meg vagy 15x ...
Amiért mondtam mindezt: luxus olyan cuccot tervezni, mely erre nem terveződött ... mert manapság már nem-igen van csak-úgy áramszünet.
Ugyan ez már nem rám tartozik mert nem asztalom (szaki erről majd megmondják itt a tutit) de szerintem régen rossz, ha egy rosszfiú hozzáfér valamilyen rendszer (pl. egy családi ház kamera rendszer) tápjához ... ha legalábbis az nem panellakás folyosóján lévő villanyóra szekrény ... De ismétlem: ez csak egy maszek vélemény.
És ha valaki figyeli az időjárást, láthatja h egyre brutálisabb viharok jönnek, egyre nagyobb pusztítással. A megváltozott időjárás miatt kialakuló nagyobb hőségben több induktív fogyasztó megy
[size=78%]
[/size](légkondi) egyre nagyobb terheltségű hálózatokon, melyek hirtelen leállása elég nagy hálózati stresszt eredményez, és ezek hatását elég sok elektronikus berendezés fogja egyre jobban és jobban megérezni.
Ezért nem a szünetmentesítés lesz a jövő kihívása, hanem a hálózattal szembeni védelemé ... különösen akkor, ha majd több tízezernyi olcsó, gagyi kis kínai inverter fog visszadolgozni (és fel-zajosítani) a hálózatra, mind-mind a saját hülyeségeik szerint ... mert ugye ma a napelem fogja megváltani a világot .... de az is csak addig amíg meg nem adóztatják.
Lesz itt még majd gond bőven ....
Nemkereskedő
Vendég
2017. Június 30. - 14:40:54
0
Milyen szerencse, hogy kértelek tedd számomra egyértelműbbé a kérdésedet, mert nem gondoltam, hogy ilyen komoly szakmai elemzést vársz tőlem.
Tulajdonképpen az első bekezdéseddel nem kívánok vitatkozni, ezek tények, ez ellen nem sokat lehet tenni. Nem tartunk ott, mint a németek, ahol tudomásom szerint a négylépcsős villámvédelem kötelező.
„Ha most jön kb. 80% valószínűséggel egy áramszünetet megelőző hálózati stressz, mely kifordítja (tönkreteszi) a rendszered egyik-másik elemét, akkor az áram visszajötte után mi történik? Elmondom: áll a rendszer.”
Ha most van egy szünetmentesed is, és akkor jön a csitt-csatt, akkor utána mi történik? Elmondom: áll a rendszer ... igaz tápod esetleg volt/van folyamatosan.
Ha így van, akkor minek is kellet a szünetmentesítés, ha az 80% valószínúséggel nem biztosítja a további üzemet ? „
Én ebből más következtetést vonok le.
Ha a 80%-al előforduló hálózati stressz minden esetben tönkretesz valamilyen rendszeren belüli eszközt, akkor a következtetés jogos. Viszont arról nem készült, nem készülhetett statisztika, hogy a 80 % estén hányszor csak a FI relé, vagy valamelyik biztosíték csapódik le, a rendszernek viszont kutyabaja sem lesz. Tapasztalataink szerint elenyésző. Viszont ez egy olyan áramszünet, ami beavatkozást igényel. Addig pedig működik a választott időtartamot biztosító szünetmentesről.
„Azt írtad ugyanis olcsó szünetmentes táp. Oké, van ilyen. De az meg fogja védeni a rendszered a számottevő saját belső védelemmel nem rendelkező elektronikáit az előbbiektől ? Elmondom: nem ... mert olcsó.”
Valószínűleg nem olvastad a korábbi levelemet, amelyikbe nem azt írtam, hogy a piacon kapható olcsó, 3-4 percet biztosító 10000Ft-s szünetmentest kell felszerelni. Éppen az ellenkezőjét! Kifejlesztettem egy konkrétan megfigyelő rendszerekhez alkalmazható szünetmentes tápcsaládot - ezt mi két éve használjuk - ami a rendszer működéséhez (internet is beleértve) szükséges összes eszközt ellátja táppal az áramszünet idejére. A hibákról (AC, akkumulátor kapacitása kb. a harmadára csökkent, mélykisülés védelem lekapcsolta a tápellátást) jelzés küldhető e-mail-ben, riasztórendszeren keresztül, hogy időben megszüntethető legyen az üzemzavar. Rendszeremben nincs többszörös konverzió, (akkumulátorról fel 230 szinuszra, majd visszaalakítás) ezért jobb a hatásfok, kevesebb az alkalmazott eszköz, így olcsóbb. Ezt a szerelő felfúrja a falra, beköti a szükséges kábeleket, és a rendszer működőképes.
A következő fejezetedben leírt dolgok is tények, vitának helye sem lehet. Én is Mo-n élek és alkalmazkodom az itteni viszonyokhoz.
„Konklúzióként mondom, a szünetmentesítés nem oldd meg semmi ... vagy csak nem semmit.”
Mivel a 80% áramszünet csak nagyon ritkán okoz készülék meghibásodást is, ezért evvel nem tudok egyetérteni.
Az én következtetésem eltér a Tiedtől.
Szükség lehet a szünetmentesre betörési próbálkozásnál, ha közben az áramot kikapcsolják, szükség lehet olyan áramszünetnél, amikor a rendszer működőképes marad, viszont erről értesítést kell küldeni, hogy legyen mód a visszakapcsolásra.
A magánszférában ritka kivétellel az olcsóbb eszközök kerülnek felhasználásra, és a rendszereket csak úgy tehetjük biztonságosabbá, ha működik akkor amikor annak akadálya csak az áramszünet lenne.
előzmény:
L. Pásztor #35
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2017. Június 30. - 06:52:53
+1
Hosszú lesz ... előre mondom...
[size=0px]" ... mert
[/size]
[size=0px]értelmezésem szerint
[/size]
[size=0px] ezekre a válasz teljesen egyértelmű..."
[/size]
[size=0px]
[/size]
Hát marhára nem az. Ha valaki megnézi átlagban mitől van áramszünet, akkor azt láthatja, h pár % hálózati karbantartás, pár % fázis-föld v fázis-fázis zárlat, esetleg pillanatnyi túlterhelés. És a nagyrésze pedig a villámlás okozta másodlagos hatások, vagy valamilyen pillanatnyi hálózati túlfeszültség okozta leoldások. Tehát az áramszünetek nagyrészét ilyen hálózati stressz előzi meg. Nogyon-nagyon soxor....
Igy az elmúlt pár nap MO-i időjárási eseményeitnem következtében nagymértékben megnőtt a konzum-elektronikai meghibásodások száma, így pl. a megfigyelő-, vagyonvédelmi-, v kapunyitó eszközöké is, melyeket a hozzánk befutó javítási v csere igények is vastagon alátámasztanak.
Csodálatos képpen az ipari vonalon érkező információk szerint az ott létrejött kár jóval kisebb mértékű, mint az átlagos háztartási elektronikai eszközök esetében. Ennek oka a következő:
Ha kézbe veszel egy átlagos riasztó központot, akkor a panel táp-, és a telefon oldali stressz védelme kimerül 1-2 db 5Ft-os fém-oxid varisztor esetleg 1-2 szintén pár forintos szupresszor alkalmazásával, a zónabemeneteken még ennyi sincs. Ha kezedbe veszel pl. egy hazai jól elterjedt (azaz olcsó) tápot, akár Ma...i akár más, akkor láthatod, hogy azon sincs semmi-de-semmi védelem 1-2 nyomorék olvadó biztosítékot leszámítva... Ha kibontassz egy régebbi anal kamerát, akkor azon még volt ez-az védelemként, a mai olcsó kamerákon még az sincs, pedig soxor 100-200 méter légvezetéken lóg, poe ide vagy oda.
Ha most jön kb. 80% valószínűséggel egy áramszünetet megelőző hálózati stressz, mely kifordítja (tönkreteszi) a rendszered egyik-másik elemét, akkor az áram visszajötte után mi történik? Elmondom: áll a rendszer.
Ha most van egy szünetmentesed is, és akkor jön a csitt-csatt, akkor utána mi történik? Elmondom: áll a rendszer ... igaz tápod esetleg volt/van folyamatosan.
Ha így van, akkor minek is kellet a szünetmentesítés, ha az 80% valószínúséggel nem biztosítja a további üzemet ?
Azt írtad ugyanis olcsó szünetmentes táp. Oké, van ilyen. De az meg fogja védeni a rendszered a számottevő saját belső védelemmel nem rendelkező elektronikáit az előbbiektől ? Elmondom: nem ... mert olcsó. Ugyanis a valóban hatásos, hálózati oldali vagy de akár a hosszú (lég)vezeték oldali jelbemenet/jelkimenet védelem kemény dió. Igen nagy erősáramú tapasztalatot igénylő tervezést, és maréknyi plusz alkatrészt igénylő játék, mely összköltsége jelentősen megemelné a termékek árát. És mivel itt csóró MO-i népek laknak, kik nagy része egy 10e HUF-os GSM-es kapunyitó árából is alkudni próbál (telefonon negyed órát), igy nem csoda h nagyrészt ilyen eszközök vannak forgalomban - szinkronban a piac igényeivel.
Persze vannak spec. ipari termékeink is (csak partnereink számára) melyekhez hozzá lehet nyomni a sokkolót ... és nem megy tőle tönkre ... de azok ára alsó hangon duplája a szimpla termékeinknek. És gyártunk hozzá szünetmentes tápokat is, melyek csak röhögnek ha van egy nullvezető szakadás, vagy 100m-re beba...ik a villám. Persze azok sem occcóér vannak.
Konklúzióként mondom, a szünetmentesítés nem oldd meg semmi ... vagy csak nem semmit. Jelenleg a helyi sajátosságokat figyelembe véve azt látom, h 2 féle termék minőségnek van értelme: vagy legyen olcsó, sokak számára hozzáférhető, csili-vili nélküli, (elég)nagy valószínűséggel üzembiztos ... de persze ha jön valami akkor jön a russian-rulett.
Vagy legyen igényes, atombiztos, számtalan (több fokozatú) védelemmmel ellátva, és mindenképp maradjon üzemképes .... de akkor ugye nem lesz olcsó. Mert a varisztor, supresszer, TVS dióda, gázpatron, fojtótekercsek, kondik, stb. nincsenek ingyé.
Így javaslom: vagy ne legyen szünetmentes táp ... vagy legyen, de az akkor NE (parasztvakítóan) OLCSÓ legyen. Akkor az legyen olyan ...
előzmény:
Nemkereskedő #33
Nyomtatás
Oldalak:
1
...
3
4
[
5
]
6