Van ugye ez a 0ft-os rendszer.
Amikor még ott dolgoztam, akkor Dsc pc 1616-os központokat tettünk fel (szerintem még most is azt teszik fel).
5db mozgás, 2 db nyitás érzékelő volt a maximum választható. Persze mindenkinek kellett minden, "ingyen van, nehogymá ne tegyék fel" alapon.
Ez ugye már alapban 7 zóna, és ellőttük már így a kezelőit is, de se szabotázs, és se sziréna zónának nincs már hely!
Ilyenkor jöttek a sorolgatások, ami ugye már nem igazán felel meg a MABISZ előírásoknak.
Na de itt még mindig nincs vége a zónáknak! "parasztvakítás": adunk ajándékba távvezérlőt, vagy kültéri éjjellátó kamerát, vagy netán másik kezelőt. Persze mindenkinek kellene mind a 3, de ugye csak 1-et lehet választani.
Az esetek 90%-ban távvezérlőt kértek a rendszer mellé, ami ugye már eleve +1 zóna, rosszabbik esetben +2, mert az üzletkötő "eladta" úgy, hogy az egyik gomb élesíti-hatástalanítja, a másik gomb pedig 24 órás pánik.
Megjegyzem nem 1 esetben kellett visszamenni az ügyfélhez, mert mindig elfelejtette, hogy melyik gomb micsoda!
És ugye így a 7 zónás alaprendszerre néha 10 zónát kellett összefabrikálni.
Munka végeztével jön a próba riasztás, g4s adatrögzítőt felhívom, feldiktálom a zónákat (kit mivel soroltam össze), beviszi a rendszerbe és illedelmesen elköszön.
Nem akartam leírni, de ha már így belemerültem, akkor megteszem:
bekerültem a céghez, mint riasztószerelő (persze fogalmam sem volt semmiről sem). Kaptam egy szép kis rajzot, hogy kit mivel kell összekötni. Ha ez megtörtént, elindítottam a rendszert, majd felhívtam egy illetékes kollégát, hogy programozzuk fel a rendszert. És ez így ment heteken keresztül.Aztán szerencsére a céghez bekerült egy csapat, akik nagyon jó szakemberek, és megtanítottak jó pár dologra.
Párszor voltam bent a g4 raktárában anyagért, és elmondhatom, hogy elég nagy fejetlenség van náluk. Pedig az ember azt hinné, hogy 1 ilyen nagy cég komolyan veszi a dolgokat.