Biztonságtechnika Fórum
2002-től a magyar biztonságtechnika legnagyobb szakmai közössége...
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
ebben a témában
ebben a kategóriában
bárhol az oldalon
Google egyéni kereső
Főoldal
Fórum
Fórumok
Összes olvasatlan téma
Hozzászólások időrendben
Saját könyvjelzőim
Keresés a fórumban
Archívum (régi fórum)...
Keresés az archívumban
Letöltés
Kellékek
CCTV segédeszközök...
Objektív fókusztávolságának meghatározása
Objektív látószögeinek kiszámítása
Tervezési segédeszköz IP kamerához
UTP tápkalkulátor (PoE)
Kapcsolási rajz készítő
Ellenállás színkódok
ElectroDroid
Adatvédelmi tájékoztató
Kapcsolat
Regisztráció
Biztonságtechnika Fórum
»
Általános kategória
»
Jogszabályok
»
Nem fizet a biztosító!?
Nyomtatás
Oldalak: [
1
]
2
3
4
Összes
Szerző
Téma: Nem fizet a biztosító!? (Megtekintve 29523 alkalommal)
0 Felhasználó és 2 vendég van a témában
kero
Szakember
Ős tag
Re:Nem fizet a biztosító!?
2017. Június 10. - 19:21:52
+2
Mintám nincs, de eddig kb. háromszor fordult elő hasonló, különböző ügyfeleknél. Minden esetben fizetett a biztosító. Volt, hogy elkérték a sérült eszközöket, de hogy konkrétan mi került a csomagba azt nem nagyon vizsgálták.
Írd le szépen 3-4 mondatban telepítőként, szakemberként, hogy mi történt és nem lesz gond.
előzmény:
Janó #29
handras
Szakember
Ős tag
2017. Június 10. - 17:03:16
+1
Ahogy lentebb írtuk, villámcsapás másodlagos hatását írj.
Én még nem hallottam olyat, hogy bevizsgálták volna a leadott eszközöket.
előzmény:
Janó #29
Janó
Ős tag
2017. Június 10. - 16:19:50
0
Sziasztok,
Ismét belefutottam egy villámlás következtében hátast dobot rendszerbe. No persze, hogy kell szakvélemény....
Nincs véletlenül valakinek egy olyan szakszöveg mintája amit elsőre elfogad a biztosító? Nyűgös a papírmunka, bár a pár évvel ezelőtti káreseménynél is fizetett, de belekötöttek mindenbe.
Van még egy dilemmám - hogy ha akad a rendszerben "jelenleg működő" érzékelő vagy bővítő modul akkor ezt most felírhatom cserére? Ki vállalja a felelősséget, hogy rövid időn belül nem hibásodik meg esetleg?
czegany
Szakember
Ős tag
2014. Szeptember 03. - 00:57:29
+1
Hi!
Nem másodlagos kisülés, meg másodlagos villámkár, hanem a villám másodlagos hatása.
Egy szakvéleményben illik pontosan fogalmazni, mert tényleg nem fizetnek.
A villám elsődleges hatása, hogy leütni a tetőt, vagy kiolvasztja a tv-t. A másodlagos hatása, hogy az elektromos vezetékekben, melyek ilyenkor antennaként is üzemelnek, akkora feszt, indukál, ami hazarakja az eszközt.
Érdemes megnézni, hogy a villám másodlagos hatásai által okozott kárára is kiterjed-é a biztosítás.
előzmény:
Janó #27
Janó
Ős tag
2014. Augusztus 31. - 16:55:04
0
Nekem volt egy eszmefuttatásom a biztosítóval.....szintén másodlagos villámkár, a forgalmazótól kaptam egy nyilatkozatot, hogy a gyártó nem javítja az ilyen hibával leadott eszközöket. Erre mondták a biztosítónál, hogy sablon szöveg. Én beáraztam nekik az egész rendszert (központ, kezelő, rádiós egység stb.) Erre ők: a kezelő világított amikor kint volt a kárszakértő....mondom igen, de fizetnek e utólag ha mondjuk a központot kicseréljük és a kezelő meghibásodik 2-3 nap múlva ami visszavezethető a villámcsapásra, erre mondták, hogy nem.
A második kiegészítő jegyzőkönyvet már elfogadták, de jelenleg még nem értesítettek, hogy fizetett e a biztosító.
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2014. Augusztus 30. - 10:33:37
0
Ha elfogadták, ha nem ... nem igazán korrekt.
Ahova a villám a házba odab****ik, ott a vezetékek kirobbannak a falból, a PC vagy TV belseje "kifolyik" a dobozból, szénné és sz@rrá ég minden ami elektronika ... Ez nagyon ritka, én összesen ha 4-5 ilyen esetet láttam.
A valóság az, h a villám 50-100m körzetben csap le valahol. Ekkor a hálózaton, neten, telefonvonalon végigszalad egy pár tranziens több 10 kilovolt-tal, és ez okozza készülékekben a sokszor szinte nyom nélküli halált a félvezetők számára. Ezt néha másodlagos kisülésnek is hívják. Ekkor bármi tönkremehet amiben elektronika van, de jellemzően a bekapcsolt, vagy a standby-ban lévő készülékek, valamint a kiterjedt vezetékrendszerrel működő eszközök halnak meg ... így fokozottan veszélyeztetett a riasztó és a tűzjelző is, meg persze a TV, PC, router, telefon, stb. ... de a mosógép vagy hűtőszekrény már nem az.
Véleményezésnél tehát nem árt pontosan fogalmazni, mert egyébként könnyen elutasíthatja a biztosító.
előzmény:
Lacy #24
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2014. Augusztus 30. - 10:21:25
0
Kicsit-nagyon változott a biztosítók hozzáállása ezekhez ... mivel sok "szemfüles magyar" összekeverte az élelmességet a gusztustalankodással és csalással ...
Egy rövid időt én is eltöltöttem szakértői munkák felülvizsgálatával, de nagyon büdös téma volt, így rövid úton kiléptem belőle.
Az volt, h néha adtak egy-egy készüléket, h "gyanús" a készülék és vele együtt a szakértői vélemény is, szerintük összejátszottak, vizsgáljam meg én is és adjak én is véleményt. Ilyenkor kinyitottam, és többek közt erős nagyító alatt átnéztem, és mértem benne párat. Néznem kellet, h a készülék állapota és a "szakértői vélemény" lefedi-e a bejelentett kárt, vagy nem...
Előfordult, h valaki beadott egyszerre 3 db videomagnót (is, sok más mellett) azzal h a vihar tönkretette.
Kinyitva a videomagnót az IC lábakon sok apró pötty kormos szélekkel, ami azt jelentete, h valaki (gondolom s.k. vagy megkérte az ismerős villanyszerelő havert) fogott pl. +12V-ot és egy darab dróttal végig símogatta az IC-k lábait. Persze avatott szem számára az ilyennek nyoma marad ... Előfordult az is, h a megunt és elavult PC alaplapokkal csinálták ugyanezt, megunt analóg TV-kkel, régi CRT-s monitorokkal, de volt komplet régi HI-FI torony is, melynek minden elemével végigjátszották ugyanezt vagy valami hasonlót. Sláger volt még a 110V-220V hálózat-választó kapcsoló 110V-os állásba való kapcsolása egy rövid időre ...
Talán 2 olyan esetem ha volt, h készülék tápegység primer oldala szállt el, ami valós villámkárra utalt.
A többi esetben néha elég goromba üzeneteket kaptam, jellemző h a biztosítótól valahogy "megtudták" a telefonszámunkat ... így gyorsan kiszálltam a buliból.
Később -ahogy hallottam- a biztosító elkezdte 5 ezer ft-ra beárazni a régi video magnókat és 1 ezer ft-ra a régi PC alaplapokat a Vaterás árak alapján ... és erősen lecsökkent a "becsületes magyar villámkárok" száma ...
előzmény:
orkenyip #21
Lacy
Szakember
Ős tag
2014. Augusztus 28. - 21:15:38
0
szabvány szöveg(em)
A viharos időjárás alatt fellépő légköri túlfeszültség (villámcsapás) miatt tönkrement riasztó/video rendszer javítása.... stb stb...
eddig mindig elfogadták.
Szabolcsr2d4
Törzstag
2014. Augusztus 28. - 20:31:52
0
A
Feltételezhetően-t mi nem szoktuk beleírni.Eddig mindíg fizettek, bár néha kisebb összeget mint amit megadunk, avultságra hivatkozva.
üdv.
előzmény:
handras #22
handras
Szakember
Ős tag
2014. Augusztus 28. - 06:16:46
0
"Feltételezhetően villámcsapás másodlagos hatása miatt..."
Ezt szoktam írni.
előzmény: