Sokan mondták már ezt ...
Aztán volt úgy h egy régi-régi ismerős szerelő visszahozta a GSM kapunyitót h sz@r, nem lehet felprogramozni. Kicseréltük rögtön (sejtettük semmi baja - ha nem cseszte szét a 24V váltóval , de idő hiányában félretettük), az újat pedig elvitte boldogan.
Másnap visszahozta (szerencsére hóna alatt a laptoppal, h igazát mutassa), h ez a kapunyitó is sz@r, nem lehet ezt sem programozni.
Na, mondom, lássuk ! Mi gépeinkről ment a programozás, a tegnap visszahozottat is lehetett programozni. Elővettük az ő laptopját - na onnan tényleg nem ment. Láttam már ilyet, benyomtam egy üres USB pendrájvot - laptopja márt írt is rá azonnal, villogott a pendrájv ledje. Mondom neki: vírusos a laptopod, most fossa össze a pendrájvot !
Kikérte magának ... az nem lehet, x+1 éve megy az XP soha le sem fagyott, bla-bla-bla.
Betettem megint egy üres pendrájvot, írta fel rá a vírust, pendrájv ki, be egy linuxos gépbe - és kérdem, h az az autorun.inf és az a 68kB-os file az meg mi
------
Betettem egy CD-t és elindítottam az ingyenes autoruns programot, meg utána egy registry cleanert is.
Lényeg az, h 23 db (nem vicc, 23 db !!!) rózsaszín vagy piros (azaz virus-gyanús) bejegyzés volt az autostart- listában (pl. vengaboy inc, speedster corp, és hasonló bejegyzésekkel - vagy anélkül), amik bekapcsoláskor azonnal elindítottak egy-egy valamit, ami spy, vírus, keylogger vagy tudja-fene mi minden lehetett még.
------
Laptop ganajozás után persze ment a letöltés. Sőt futott rajta továbbra is minden hasznos program.
Tanulság: kövezés-ide, kövezés-oda, ment a ringyóz a laptopon, és nem fagyott, nem omlott össze, csak épp a fél világ láthatta h egy szerelő mit programozott, netezett, levelezett, stb ...
PÜ: bocs, ha fent vagy a listán, és olvasod ... ezt tanulságnak szántan mindenki számára !