Szerző Téma: konnektorra kötés  (Megtekintve 19167 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető L. Pásztor

• Szakember
  • Ős tag
Re:konnektorra kötés
#47 2014. Január 27. - 10:07:24
0
Nálam is ott volt a smiley ...  :)
előzmény: klaci #46

Nem elérhető klaci

• Törzstag
#46 2014. Január 27. - 09:34:37
0
3. Klaci:
Ha Te is úgy értetted ahogy én: ... még nem hallottam róla, h valaki otthon levágta volna a tűzhely (nem emléxem, talán piskótának hívják?) dugaszát, és beforrasztota volna egy kötődobozba ...  De felemelt fejjel és büszkén vállalom: ha nem lennék lusta rá, elvakult forrasztás-párti lévén tőlem még ez is kitelne ...  :)

előzmény: Lacy #44

Teljesen úgy értettem, ahogy szándékodban állt. Én azonban a villanytűzhely fűtőszálának problémájára kívántam felhívni a figyelmed, lévén ahhoz is valamilyen úton módon el kell juttatni az áramot. Nos ez lágyforrasztásos technológiával enyhén szólva is körülményes két okból:
1./ a cekasz  nem forrasztható lágy forrasszal (vagy hiányos a tudásom  :-[ );
2./ nem lenne tartós a lágyforraszos kötés 250 oC -on.
 :D :D :D
Viccet félre téve.
Úgy gondolom, hogy minden technológiának meg van a maga helye, az, amire kifejlesztették.
Azt hiszem abban egyetértünk, lehet bármilyen csodálatos technológia, ha azt sz@rul alkalmazzák, akkor abból selejt lesz. Te is írtad, hogy "jó forrasztás", én is írom jó csavaros-, sajtolt-, keményforrasztott-; "bedugós-" kötések a megfelelő módon, helyen alkalmazva, az előírt eszközökkel (6A; 10A; 16A) semmiben nem maradnak el egymástól. Természetesen vannak határterületek, ahol a kivitelező szíve joga, hogy azt használja, amelyik neki szinpatikus és meg vannak hozzá az eszközei, ugyanakkor olyan is van, ahol ezek egymással nem helyettesíthetők.
Egyébként amire reagáltál csak poén akart lenni.  :)

Nem elérhető L. Pásztor

• Szakember
  • Ős tag
#45 2014. Január 25. - 10:48:25
0
Urak ! Olvassuk végig kicsit figyelmesebben egymás írásait, mert így elbeszélünk egymás mellett !
És most nem rugózni akarok rajta, csak tenném picit helyre dolgokat ... melyekben személyes tapasztalataim révén biztos is vagyok.

1. Lacynek:
Leírtam egy 90-es évek elejei, új ház villanyszerelési procedúráját. Ennek kapcsán konkrét hálózati elrendezést írtam, melyet most köd-oszlatás céllal kirészletezek:
Ezek szerint bejött valahonnan az utca végére 3x20kV. Ott volt egy leágazás, a többi ment tovább. A leágazás után egy szakaszoló, majd egy 20kV/0.4kV-os trafó. A trafó mellett az egyik dobozban újabb szakaszoló és 3 db késes biztosíték. A biztosítékoktól elmenő ment lefele ment (az alacsonyabban lévő karókon futó 0.4kV-os) karókra. A végétől számított 3-ik karóról volt egy leágazás, mely ráment 3 db (emlékezetem szerint) 63A-es olvadó biztire. A bizti után 3 leágazás, melyből egyik az enyém volt, másik a szomszédomé, harmadik a szemben lévő házhoz ment az úttest felett. Azaz a biztosítékokon CSAK 3 ház lógott ! Az én bejövőm pedig 3x25A volt, több a megszokottnál, így fizettem is érte annó elég rendesen ...
Lényeg a lényeg: a régi szerelésű, kertvárosi-családi házas-stb. hálózatok karóin az volt a divat, h a 0.4kV-os gerinc minden 1-es, 2-es vagy 3-as leágazás-csoportját olvadó biztivel védték, melynél abból a kivitelből (úgy tudom) nem volt 63A-nél combosabb ...
Belvárosi környezetben már régen is az előzőektől teljesen eltérő volt a hálózatépítési koncepció, melyet sem akkor nem ismertem, sem azóta nem foglalkoztam vele ... így ez passz.

2.  Komi:
Teljesen igazad van, visszakapcsoló automatika 20kV-os hálózatok alatt régen sem volt, most sem lenne értelme, és valószínűleg most sincs ... Késes biztik tudomásom szerint is csak szakaszolók és trafók környezetében voltak, azaz csak szakaszokat védtek.

3. Klaci:
Ha Te is úgy értetted ahogy én: ... még nem hallottam róla, h valaki otthon levágta volna a tűzhely (nem emléxem, talán piskótának hívják?) dugaszát, és beforrasztota volna egy kötődobozba ...  De felemelt fejjel és büszkén vállalom: ha nem lennék lusta rá, elvakult forrasztás-párti lévén tőlem még ez is kitelne ...  :)

Forrasztás kapcsán egy poén régről: abban az időben még MO-on nem-igen ismerték a zsugorcsövet ...
Egy ismerősöm kicsit később épített házat, ahol kérte h én tervezzem meg neki a hálózatot, mert az akkori kor-szellem szerint 1 szobában, max. 2 dugalj volt, és később kellett még 5 db hosszabbító...
Amikor épült, vittem  zsugorcsövet, h azzal szigeteljenek. Megmutattam, h hőlégfúvóval hogy működik a zsugorcső. Haver másnap telefonál, h villaszerelők ki vannak akadva, mert szar amit adtam, összeégetik a kezüket, és csak elb..ák vele az időt, és itt akarják hagyni a félkész melóval ...
Mikor kimentem, az egyik droid benzin lámpával épp égette szénné a forrasztott kötésre húzott zsugorcsövet ...  :)
Az is igaz, abban az időben az építőiparban dolgozgató, minden valamire való brigád reggeli gyülekező helye a legközelebbi kocsma volt ... 

előzmény: Lacy #44

Nem elérhető Lacy

• Szakember
  • Ős tag
#44 2014. Január 24. - 23:44:21
0
hát ja
saját tapasztalás :)
egyszer leáramtalanítottuk a fél hegyoldalt a Szépvölgyi úton :D
A dolog úgy történt, hogy egy szirénának kellett kifúrni szépen a  sarokból amenyó alatt kezdtük is, a fene gondolta volna, hogy ott megy a méretlen fővezeték.  ::kalapal::
A fúrószár meg csinált egy szép zárlatot, és nem csak a ház közös 63A-s biztije ment ki de a szürke szekrényben az utcán is elszállt a 160A-s bizti NKI késes, és marhára nem volt az egész környéken áram :)
Vettem egyet hamar de aztán mire visszaértem jött az ELMÜ, mivel a szakik elmondása szerint kb 50 telefont kaptak ! és hamar ki is cserélték.
Na erről ennyit hogy nincs rajta több lakás vagy ház. :)

Nem elérhető Komi

• Szakember
  • Törzstag
#43 2014. Január 24. - 22:13:27
0

Nem a karon van, inkább a transzformátorszekrényben.
Késes olvadóbiztik védik a szakaszokat.
Visszakapcsoló automatika inkább nagyobb feszültségszinten jellemző
(legalábbis régebben így volt)

Hol lattal Te olyan karon levo olvadobiztit, melyen 34 lakas arama folyt vagy folyik at?
A regi,  karon levo biztik eseteben 1 max 2 leagazas ment a biztikrol. Nem-igen volt tobb leagazas csaladi hazas korzetben.
A 34 lakasnak mar kulon szakaszolot,  vedelmet, es soxor visszakapcsolo automatikat szoktak tenni.
De ebben nem vagyok majer, majd megmondja egy vastagaramos . . .
előzmény: Lacy #41

Nem elérhető L. Pásztor

• Szakember
  • Ős tag
#42 2014. Január 24. - 21:54:25
0
Hol lattal Te olyan karon levo olvadobiztit, melyen 34 lakas arama folyt vagy folyik at?
A regi,  karon levo biztik eseteben 1 max 2 leagazas ment a biztikrol. Nem-igen volt tobb leagazas csaladi hazas korzetben.
A 34 lakasnak mar kulon szakaszolot,  vedelmet, es soxor visszakapcsolo automatikat szoktak tenni.
De ebben nem vagyok majer, majd megmondja egy vastagaramos . . .
előzmény: Lacy #41

Nem elérhető Lacy

• Szakember
  • Ős tag
#41 2014. Január 24. - 21:24:46
0
de nem..
a
Idézet
azaz pl. a régi, közterületi villanykarókon) lévő 60-100-160A-es (lomha) biztik is  elszállhatnak
leginkább amiatt szállnak el, hogy adva van 1 lakás a sokból, ahol keletkezik zárlati áram.
És ugyanazon a lomha 80-100-120A-s biztin közben még átalfolyik a többi 34 lakás normál árama is, ami úgy nagy általában a névleges biztosított áram fele 3/4-e de lehet több is ünnepek elött meg nagymosás idején.
Szóval ehhez képest egy kisebb zárlati áram is már lazán veregeti kifelé a nagy és lomha biztiket.

előzmény: mountainman #40

Nem elérhető mountainman

• Ős tag
#40 2014. Január 24. - 13:50:17
0
Korrekt okfejtés. :)
előzmény: L. Pásztor #38

Nem elérhető klaci

• Törzstag
#39 2014. Január 24. - 10:31:37
0
Én előttem változatlanul csak a (jó) forrasztásnak volt-van-lesz becsülete ...

előzmény: mountainman #34

Villanytűzhely?  :)
(Bocs! Nem tudtam kihagyni.  :-[ )

Nem elérhető L. Pásztor

• Szakember
  • Ős tag
#38 2014. Január 24. - 09:25:11
+1
Yessss,  ezt mondták akkor kifogásként a villanyszerelők.
Ami belegondolva nem is akkora hülyeség. Nem vagyok "vastag-áramos" nálam a TTL (5V) szinten szocializálódott villmérnök számára a 24V már nagyfesz :) Mivel kérték itt, h a villanyszerelős dolgokat is részletezzük, ezért két esetre nézve:

1. Gagyi hálózatban lesz egy totális zárlat, ami szar drótokon és kötési rendszereken alakul ki. A viszonylag nagy (pár Ohmos) körben létrejön mondjuk 40-60-80 A zárlati áram. Ekkor leveri a lakás kismegszakítóját, oszt annyi. Mondjuk MO-on ez az átlag.
A még rossszabb (sok ilyen is van sztem) hálózati körben (pár 10 Ohm), már nem alakul ki elég magas zárlati áram ahhoz, h leverje a helyi kismegszakítót, és a legnagyobb ellenállású hely (pl. rossz kötés, kapcsoló, villásdugó) elkezdi felvenni a rajta átfolyó áram miatt a teljesítmény nagy részét, és ott elkezd (kötés, v kapcsoló) vadul melegedni. És hamarosan kialakul a hálózati (lakás) tűz.

2. Egy normális hálózat körében viszont (pár század Ohm) extrém nagy zárlati áramok alakulnak ki. Ez lehet több száz Amper is ...  Ekkor lever a ház elején lévő kismegszakító(k), de a hatalmas áramlökés miatt egy szinttel feljebb, (azaz pl. a régi, közterületi villanykarókon) lévő 60-100-160A-es (lomha) biztik is  elszállhatnak. Részemről el tudom képzelni, és nagyon gyanítom is, h hasonló okokból egyszer elő is fordult velünk, amikor a garázsokhoz hátramenő földkábelt egy kert-átrendezéskor egy nagyeszű emberke ásóval elcsapta ...

-----------
Nem vagyok naprakész vastagáramos, így elszörülködve olvasom, h tisztességes kötések helyett milyen szutykokkal kenegetik be a sorkapcsok belsejét ...  Azt elhiszem, h szabványos, mint joghurtban a guargumi, de h szerintem agyatlan egy megoldás ... az biztos.
Én előttem változatlanul csak a (jó) forrasztásnak volt-van-lesz becsülete ...

előzmény: mountainman #34

Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!
Bezárás
Vendégként csak korlátozottan használhatod az oldalt, ezért javasoljuk, hogy lépj be vagy regisztrálj!