Biztonságtechnika Fórum
2002-től a magyar biztonságtechnika legnagyobb szakmai közössége...
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
ebben a témában
ebben a kategóriában
bárhol az oldalon
Google egyéni kereső
Főoldal
Fórum
Fórumok
Összes olvasatlan téma
Hozzászólások időrendben
Saját könyvjelzőim
Keresés a fórumban
Archívum (régi fórum)...
Keresés az archívumban
Letöltés
Kellékek
CCTV segédeszközök...
Objektív fókusztávolságának meghatározása
Objektív látószögeinek kiszámítása
Tervezési segédeszköz IP kamerához
UTP tápkalkulátor (PoE)
Kapcsolási rajz készítő
Ellenállás színkódok
ElectroDroid
Adatvédelmi tájékoztató
Kapcsolat
Regisztráció
Biztonságtechnika Fórum
»
Tűz- és behatolásjelzés
»
Egyéb
»
Riasztórendszer szünetmentesítés számítás
Nyomtatás
Oldalak:
1
...
4
5
[
6
]
7
Szerző
Téma: Riasztórendszer szünetmentesítés számítás (Megtekintve 29221 alkalommal)
0 Felhasználó és 4 vendég van a témában
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
Re:Riasztórendszer szünetmentesítés számítás
2019. Január 22. - 20:35:32
0
Egy akku lemerülése folyamán nem csak az a gond, h csökken a kapocsfeszültsége, hanem hogy megnö a belsö ellenállása is. Minek következtében az impulzusos terhelést rosszul türi, erösen berogyik terhelés hatására a feszültsége, és ettöl reset-elödnek a rendszer elemei.
Mondok egy peldat: ha egy mérés adatgyüjtö fogyaszt állandó 10mA-t és egy GSM is rajta van, de nem kommunikál csak egyszer, akkor megy mondjuk 100 órát. A GSM az inditást követöen az elso 50-60 órában ha kommunikál, akkor minden rendben van. Utána annyira megnö az elem vagy akksi belsö ellenállása, hogy ha a 60. óra után próbál meg komminukálni, akkor leülteti a rendszert, és annak egyik-másik eleme az alacsony tápfesz miatt reset-el. Azaz a rendszer csak akkor megy 100 órát, ha a 60. óra után már nincs dinamikus terhelés.
Akkor most egy ilyen rendszernek mennyi az áthidalási képessége ? Akkor most 60 óra vagy 100 óra ?
Na ez is hit-függö, vagy ha úgy tetszik: világnézeti kérdés. Nálam csak 60 óra .... és akkor nyugodtabban alhatok ...
Extra: érdekes kisérlet lett volna megnézni, h a 36 órából melyik az az utolsó óra, amikor a rendszer még nem csak nyugiban van, hanem riaszt, kezekö világít, sípol, kint-bent szirénázik és GSM kommunikál is egyszerre.
előzmény:
eXtra #17
«
Utoljára szerkesztve: 2019. Január 22. - 20:39:31 írta L. Pásztor
»
eXtra
Szakember
Ős tag
2019. Január 22. - 12:48:57
+1
A múlt héten egy ügyfélnél aksit cseréltem, de emberünk úgy járt, hogy pár nap múlva majdnem minden elektromos cucc megsült a házában (a háromfázisú fí relének kilazult és megégett a nullája, aztán ráküldte a 400V-ot az egész házra), ezért az új aksinak éles tesztje lett, mert a központ trafójának elszállt a biztosítékja (szerencsére más baja nem is lett a rendszernek). Előtte az ügyfél még kérdezte is, hogy mikor kell legközelebb aksit cserélni, ezért beszélgettünk picit és felkészítettem a távolkeleti gyártásból adódó ismeretlen tényezőkre.
Mondtam neki, hogy a leghitványabb kínai aksiknál csak a Bosch hitványabb, de nyugodjon meg, mert az elmúlt évek alapján bevált Feniks aksit hoztam...
* Ha a Szatellitnél olvassátok ezt az ingyen reklámot, légyszi toljátok feljebb a kedvezményemet!
Köszi!
Összegezve: a gprs mudullal távfelügyeletre kötött (Mohanet iMachine) Solution 16-os központ, LCD kezelővel, 4 sima pir, 2 mw pir, 2 optikai füstérzékelő, 1 hőseb.-hőmax, 1 rf vevő és egy PS-128 (villogó LED-es verzió) társaságában másfél napig bírta egyetlen 7 Ah-s új(!) Feniks aksiról.
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2019. Január 22. - 12:28:29
0
Akkor egy 40 vagy 44 Ah-s gazdasagos 11e Huf teszkos is megteszi.
Elofordul h a 72. oraban riasztas alatt melykisulesbe megy es utana kuka .... de menni fog 72 orat.
Ha meg ez van ... akkor ez van. Nem miattunk van ez ...
előzmény:
SLC #15
SLC
Szakember
Ős tag
2019. Január 22. - 10:57:28
0
Az átadásra megyünk.
Ez van sajnos.
3 év múlva cserélnénk, de a lényeg, hogy mi van az akkura írva és nem lényeg, hogy tudja- e.
előzmény:
L. Pásztor #14
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 21:07:33
0
Félreértetted. A kérdésem az életciklusra vonatkozott, azaz hány éven keresztül tudja áthidalni a 72 órát.
Ha csak annyi kell, h amikor átadod, csak akkor tudja a 72 órát, akkor egy 55Ah-s akku is elég lesz.
Ha azt akarod, h 3 év után is még tudja a 72 órát, akkor kell a 100Ah-s akku, mert abból 3 év után már csak 60Ah-s akku lesz.
De pl. 5 év alatt egy átlag ólomakksi kapacitása már negyede a névleges értékének...
Egy akku betervezésekor a legfontosabb, h mekkora életciklusra tervezzük, ez képezi a legfontosabb szempontot a kiválasztásakor. És ez az amit Mo-on nagyivben le sem tojnak.
Igy jártam én is, amikor egy áramszünet alkalmával a riasztóközpontunkban lévö kb. 3 éves vacak 7Ah-s akksi kb. 10 perc után szét-hülyitette a központot... sipolt, fütyült minden. Dehát jó suszternek jó cipöje soha sincs ...
Illetve azóta van. Egy 24V-os 1000VA-es szinuszos UPS-rol (2 db 60Ah-s akkuval) jár szerver, kazán, riasztó, router, wifi, és 2 hütö. Azóta nincs ilyen gondom.
előzmény:
SLC #13
«
Utoljára szerkesztve: 2019. Január 21. - 21:12:37 írta L. Pásztor
»
SLC
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 17:34:00
0
72 óra majd 3 perc riasztás
előzmény:
L. Pásztor #12
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 13:16:10
0
Nem mondtad, mennyi ideig kell működőképesnek lennie.
Előző hozzászólásomban leirtam mennyire fontos ez...
előzmény:
SLC #11
SLC
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 13:10:45
0
Ok srácok értem,egyet értek, de elkanyarodtunk a rendszer és bürokrácia szidásának irányába.
Én is 7Ah akkukkal dolgozom, max zónabővítőként is teszek segédtápot.
Az eredeti kérdés a ki hogyan számol! Erre szeretnék választ kapni.
L. Pásztor
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 13:10:21
+2
Ez a számítás is megfeledkezik sokmindenről.
A felügyelet nélküli ipari adatgyűjtő rendszereken szerzett tapasztalat alapján a veszteségek sokkal-de-sokkal nagyobbak, mint bárki gondolná. Anélkül, hogy részletesen belemennék, csak egyetlen dolgok "dörgölnék" a szakma orra alá: az akkuk időban erősen csökkenő kapacitását. Mert magyaros módszer, h úgy számolnak ki kapacitást, ami a rendszer átadásánál (és fizetésnél) még épp teljesül. A biztech szakma jellegéből fakadóan a szerelők többségét rohadtul nem érdekli, hogy egy (ólom)akku kapacitása csepptöltés esetében is max. 3 év alatt a kapacitása kb. a 60%-ra csökken - feltéve ha nem volt néhányszor mélykisülésbe eresztve ... mert akkor az már csak kukába való.
Azaz amit írtam, hogy 100Ah mellett lennék nyugodt, az azért volt, mert tudom h 2 év után a kivehető töltés már csak 60Ah lesz ...
Amikor a első PS-128-ak annó itt elkészültek és kikerültek, a 7.2-es zselés akkuk az 1.5A-t fogyasztó 18W-os izzókkal beterhelve 2-3 év után a fél országban elkezdtek trillázni, mert hogy 1 mp-re beterhelve 10.8V alá esett az akksik kapocsfeszültsége. Tulajtól kezdve szerelőig bezárólag mindenki csak sz@rik rá ... mert a rendszert már rég kifizették ... és a rendszer meg látszólag működik ...
A riasztóközpontban működő akku is pont akként viselkedik, sőt rosszabbul mint a szirénában, mivel állandóan 35-45 fokon van a belső hőfejlődéstől, és így hamarabb öregszik.
Ipari vonalon a több éves garancia miatt az ilyen slendriánságokkal vagyonokat lehet elbukni ... ezért ott sokkal precizebben méretezünk. Igaz, hogy ott nem (jórészt) adózott jövedelemből beruháznak, és nem szoktak annyit fogtechnikuskodni, mint a biztech vonalon az ügyfelek. Meg ott megmondják, hogy mi legyen a fő szempont (biztonság, vagy a kötelező előírás vagy csak az ár)
Én itt is feltenném az ügyfélnek a kérdést: hogyan, milyen szellemben szereljünk?
a. ahogy az ügyfél akarja
b. ahogy valami idióta szabvány mondja
c. ahogy minden körülmények közt adott ideig (!) biztosan működni fog
És akkor a B variáns 2x annyiba kerül mint az A, a C variáns meg mondjuk 3x annyiba ... oszt így szent a béke...
előzmény:
SLC #3
«
Utoljára szerkesztve: 2019. Január 21. - 13:14:12 írta L. Pásztor
»
kero
Szakember
Ős tag
2019. Január 21. - 00:21:08
+1
Maximálisan egyetértek.
Annyival kiegészíteném, hogy családi házi szinten, ahol van 2-3 kezelő, 10, vagy annál több aktív érzékelő, akkor ugye már az alap áramfelvétel miatt nyilván adja magát a felügyelt segédtáp, és ezzel együtt a 2 db 7Ah-s akku. Illetve újabban EVO HD központ 17Ah-s akksival.
Én egyébként az ügyfeleknek 12 órát szoktam mondani akkumerülésre, a távfelügyeletnek is ennyit adunk meg.
Az erkélyajtóról annyit, hogy nekem sok olyan ügyfelem van, ahol a bejárati ajtó mellett az erkélyajtóra is kérnek nyitásérzékelőt, de én azért meg szoktam kérdezni, hogy akkor az ablakokra miért nem? Mert jellemzően simán a WC ablakot nyomják be...
előzmény:
syn7h37ic #8
Nyomtatás
Oldalak:
1
...
4
5
[
6
]
7