Ha már itt tartunk: riasztó karbantartáskor milyen módszerrel tesztelitek az akkumulátort?
Sajnos én nem H.M-nál tanultam, ezért az izzós módszer helyett saját megoldást választottam...
Van egy őskori
Sharp PC1600-os rendszerem
(a mai napig kifogástalanul működik!), aminek a "Pocket Computer" része picivel nagyobb, mint egy tudományos számológép, de van hozzá plotteres
(többszínű!) dokkoló és minden finomság is.
Anno a Sharp boltban úgy vettem meg, hogy a boltosoknak gőzük nem volt róla, hogy mire jó, ezért egy jobb számológép árában sikerült elhoznom... Ehhez már csak egy szintén őskori
Metex 3650D műszer kellett
(1995-ben már volt rajta RS232 port!), hogy precízen lehessen akkut tesztelni. Az aksi és a mérőzsinórok csatlakoztatásához csináltam egy kis dobozkát, amin két fokozatban kapcsolható terhelés volt. Az akkuteszt úgy zajlott, hogy amíg én karbantartottam, addig a Metex mérte a terhelés alatti feszültségesést, a PC1600-os pedig gyűjtötte az adatokat és készített belőlük egy szép kis diagramot. Mindezt jó móka volt kitalálni és megvalósítani, de őszintén szólva csak néhányszor használtam, mert a gyakorlatban már nem sok szükség volt rá...
Jó egy kicsit nosztalgiázni és visszaemlékezni, hogy kezdetben még mekkora lelkesedése volt az embernek!